1958 – 1970
Door: Ingrid Kalwij (1948) – Ze heeft van 1958 tot 1963 in de Schagerlaan gewoond
In 1958 namen mijn ouders George en Dora Kalwij het kruidenierswinkeltje van ‘Opa en Oma Kuijper’over. Wij, mijn jongste broer Ron, onze ouders en ik woonden er tot eind 1963 toen ook de ‘even’ kant van de Schagerlaan gesloopt werd. Nr. 12 voorheen bewoond door ‘ ome Henk Kuijper, werd toen bewoond door Joop en Rie Gasman, zij waren zeer betrokken bij de Duivendrechtse hand- en voetbalvereniging T.A.V.E.N.U. Ans en Mary en misschien ook later Nanda van der Groep hebben bij deze vereniging gehandbald en ook ik heb daar nog enkele jaren met plezier dat spelletje gespeeld. Mijn jongste broer Ron is geboren op nummer 57. Onze ouders, Roel, Hugo en Ron woonden (in 1942) toen naast de familie Ordas. Later zijn wij verhuisd naar nummer 16 waar ik ter wereld kwam.
Mijn moeder kreeg tbc en ‘Tante Zus en Oom Wijnand’ namen mij onder hun hoede. Heb ik daar herinneringen van? Dat weet ik niet. Wel weet ik dat ik altijd met plezier aan het gezin van der Groep terugdenk. Na een half jaar werd ik naar Opa en Oma Kalwij in Westzaan gebracht. Mijn moeder herstelde en wij woonden 8 jaar in het liefelijke dorpje Nigtevecht. Tante Truus en Ome Jan van Wijk kwamen vaak met Tante Greet en later kleine Pietje in hun bootje naar ons toe.
Van Piet z’n grootouders kan ik me herinneren dat Opoe Komen in een wat donkere kamer in een stoel zat en mij niet meer zo goed kon zien. Een vriendelijke vrouw met dikke glazen, die me daardoor toch een beetje bang maakte. Gelukkig lachte Tante Greet veel. Zij woonden achter in de Schagerlaan, volgens mij naast de familie Kamper.
In 1958, zoals gezegd, verhuisden we terug naar de Schagerlaan nummer 10 . Op nummer 14 woonde toen de Familie Endhoven. Hun zoon Klaas was door kinderverlamming aangetast en stond vaak buiten naast de voordeur. Als ik de bal naar hem toegooide kon hij hem een enorme mep verkopen. Daar had hij veel lol in. Daarnaast woonde de familie Kroeze. Zij hadden een winkeltje waarin ijs verkocht werd. Dat was dus nummer 16 mijn oude geboortehuis. Op nummer 8 woonde tot de sloop ook nog de familie Tas. Hillie (vriendin van Ans) Tas en haar broer Wim. Verder weet ik me te herinneren dat ik met Tekela Hoeboer (zij woonde op de Ringdijk) Ans en Mary voor het eerst en het laatst de Huishoudbeurs bezocht heb.
Leuk dorp die Schagerlaan. Jammer dat alles weg is. Tenslotte is de Jordaan ook helemaal gerenoveerd en zo’n buurtkruideniertje waar heel wat verhalen verteld werden was ondanks het hele harde werken ook erg gezellig. Fred Ordas heb je nog leuke verhalen? Schrijf er over asjeblieft. Het is prachtig om dit allemaal te lezen!
Sandra van Winden zegt
Fred Ordas is vorige week overleden
Sandra van Winden
20 februari 2022
Willem Gunzel zegt
Wat leuk
Zie ik zo maar mijn opa Chris Roosendaal met de platte kaar waar hij zijn groenten mee uitvednte
Het paard heet Sippie en heeft mij ooit ongenadig in de schouder gebeten
Heb daar alt een zekere Fstand naar paarden aan overgehouden.
Naast mijn opa staat Maarten zijn zoon die later op de hoge weg een stal met groenten had .
Zelf woonde ik in de 2e ringdijstraat .nr 8
Mary Wiersma-Liesveld zegt
Wim Gunzel heeft volgens mij op de Abraham van Riebeeckschool gezeten waar ik ook zat. Mary Liesveld.Fam Roosendaal woonde schuin aan de overkant in de schagerlaan. Wij woonden op nr. 37. Kreeg vaak een appeltje van ome Chris.
kees de man zegt
he willem zat jij op de abram van riebeeck school volgens kwam ik bij jullie thuis roebedoes lezen je vader was net terug uit egypte .
Micha Blank zegt
Micha Blank Thekla Hoeboer is (was?) de dochter van de jongste zus van mijn opa. Haar ouders, tante Lies (Blank) en Ome Toon heb ik nog gekend. Thekla heb ik misschien twee keer gezien toen ik heel klein was.
Mijn moeder en Thekla waren vriendinnen op de Clara Fey. Op een verjaardag ontmoette ze Thekla’s neef Han met wie ze in 1965 trouwde. De rest is helaas geschiedenis, want mijn vader is in 2002 overleden.
Ik heb voor een deel het uiterlijk en het karakter van tante Lies geërfd: grof van buiten, lief van binnen, oftewel een ruwe bolster met een blanke pit. Zou daar die naam vandaan komen?
Fred Ordas zegt
Geboren op 1941 t/m 1960 gewoond. Mijn ouders woonden er vanaf 1925 t/m 1960. Ik heb er gewoond met mijn ouders, zus Annie, broers Coen en Wim. Mijn ouders zijn 91 jaar geworden en Coen 72 jaar. Wij woonden op nummer 39. Tante Betje (96 jaar) woonde naast de stal van Rijk Hoogland. Ze had nog een waterput in de keuken staan. Electrisch licht had ze niet, wel een olielamp. Ze liep op 90-jarige leeftijd nog naar Oudekerk a/d Amstel.
Daarnaast woonde Jannie Roosendaal, die had een transportfiets met twee melkbussen er op van 40 liter. Zo ver ik weet was het Café Schagerlaan, hoek Ringijk, van Freek Westerveld, later Café de Blauwe Druif. Zaklopen en hoepelen was het evement van Freek. Piett had varkens bij boer Kars (Vergulden Eenhoorn).
Naast ons woonde links Tante Lien Molleman, Ekelschot en Verkaik; rechts Kuiper, Liesveld, Abels en Verkerk. Ik heb bij Tante Lien de schoorsteen geveegd. Het gewist viel op de afdichtplaat en de huiskamer was zwart van het roet. Aan de overzijde woonden de families v/d Berg, Bok, De Bruin en Jaap Kamper. Rechts Visscher en nog een Visser (loodgieter), Dijkman, Roosendaal en Hoogland. Ik zat op de Abraham van Riebeekschool (Wetbuurt) met Cor Roosendaal bij Meester Bakker. Mijn broers hadden een garage bedrijf (citroën) in Diemen. Annie en Wim wonen in Diemen en ik woon in Ransdorp.
Ik vind dit een leuk idee, over de bewoners van de Schagerlaan. Ik weet nog wel meer te vertellen,
Fred Ordas.
Joop Ekelschot zegt
Jouw broers hebben mijn vader nog geholpen met zijn Citroen Traction Avant. Stond achter het hek van Verkaik. Spokie de Bruin heeft nog met mijn opa gedemonstreerd tegen het opheffen van de Watergraafsmeer als zelfstandige gemeente. Tante Lien Molleman was onze oppas als mijn ouders uit gingen. Bij jouw vader heb ik vaak geholpen met de konijnen. Moesten schillen gekookt worden in het schuurtje. Met oud en nieuw werden bij ons in de schuur de oliebollen gebakken.
Ook weet ik nog van een sneeuwballengevecht bij ons achter met jouw familie. Volgens mij heeft mijn zus daar nog foto’s van. Het hoge hek van Verkaik werd ook gebruikt als opslag van de kerstbomen voor de kertsverbranding. Wij hadden altijd een prachtig vuur op het land naast de kopergieterij! Arend Nolte had een nieuwe loods gebouwd en vond het prima dat het oude hout ook op dat vuur ging. Vuur was toen zo groot dat de mensen uit de omgeving, politie en brandweer toch maar even kwamen kijken.
Mary Wiersma-Liesveld zegt
Wij woonden naast Ordas nr.37. Ik ben de jongste Liesveld. Mijn oudere zusters zijn Coby ( helaas vorig jaar overleden) en Thea. Één van de broers Ordas werkte bij de ringdijk garage en daar heeft mijn vader toen een Citroën Avant gekocht.Hij hebben jaren Citroën gereden en wij rijden nu in een C1. Leuk deze herinneringen. Weet nog veel van wat je verteld.