Pierre Lallementstraat

0

2019

Auteur: Jan Dijk (1947) – Geboren en getogen in de Watergraafsmeer. Woont er nu nog steeds.

Rechts het Pieter Nieuwland College – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Vanmiddag verdwaalde ik in de regen en in het donker bij de Kamerlingh Onneslaan. Iemand vroeg me de weg naar de Piet Lallementstraat of zo, op zijn Nederlands uitgesproken. Nog een hoog nummer ook. Ik woon hier mijn hele leven en ben op leeftijd. Geen enkel idee. Vlakbij zag ik hoge huisnummers. Ik zag mensen het pand verlaten. Hoe heet het hier, vroeg ik. Weer dezelfde naam net zo uitgesproken. Iets met het uitvinden van fietsen, zeiden ze. Ik zag maar één hoog appartementenblok. Helemaal nieuw.

Thuis ging ik op onderzoek uit. Inderdaad, hij is waar ik verdwaalde, de Pierre Lallementstraat. Iemand uit de Franse Elzas. In de mooie stad Nancy. Dus op zijn Frans uitspreken (PJÈRR LALLEMANDSTRAAT). Zijn naam betekent eigenlijk: Piet de Duitser. Hij ontdekte dat je fietsen van pedalen kunt voorzien. Rond 1863. Hij ging kort daarna naar de USA. Daar maakte hij de fiets nog beter. We profiteren er elke dag van.

Je hebt er ook de Rocketstraat, genoemd naar de eerste praktisch toepasbare stoomlocomotief, verder de (George) Stephansonstraat, genoemd naar de bouwer van die locomotief (waarom ontbreekt de voornaam in de straatnaam?), en de James Wattstraat, de maker van de eerste stoommachine.
De Pierre Lallementstraat is een klein, doodlopend en evenwijdig zijstraatje van de Kamerlingh Onneslaan vlakbij de Nobelweg (genoemd naar de uitvinder van dynamiet, ook weer zonder zijn voornaam Alfred) richting Amstelstation, bij de VOMAR.
Ken uw straat…

De Pierre Lallementstraat is een doorgang die gemaakt is door het voormalige Casagebouw in de James Wattstraat – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Het gebouw is verdeeld in appartementen – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

De ‘oude’ Casa gezien vanuit de James Wattstraat. Het gekleurde gedeelte is de Pierre Lallementstraat – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Een zeer kleurig mini-straatje – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply