Poldergemaal Oosterringdijk 58

0

1925 – 1983

Bron: Wendingen – Platform voor de Amsterdamse School
Auteur: Marleen van Dijk

Poldergemaal vlak voor de afbraak – 10-04-1981 – Foto: Marleen van Dijk – Alle rechten voorbehouden

Achtergrond
Dit motorgemaal werd in 1925 gebouwd aan de Oosterringdijk in Amsterdam Watergraafsmeer naar ontwerp van Publieke Werken. Het wordt toegeschreven aan Pieter Marnette. Tegenwoordig is dit de rand van het Science Park. Een automatisch gemaal nam in 1983 de dienst van het toen bijna 50 jaar oude gemaal over en het Amsterdamse School-gebouw is toen afgebroken. Zoals iemand opmerkte verdween daarmee een van de laatste herinneringen aan de Amsterdamse School in deze omgeving.

Van links boven naar rechts onder de Ringvaart met aan de rechter oever de Ooster Ringdijk. Dwars over het midden de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort. Daarvoor volkstuinencomples Tuinwijck, daarachter de sportparken Voorland en Middenmeer. Helemaal rechtsonder het gemaal – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Exterieur
Het gebouwtje werd in de pers getypeerd als “allermerkwaardigst”. We zien typische Amsterdamse School-kenmerken zoals bijzonder vormgegeven houten kozijnen (de ramen aan de zijkant met een driehoek), een groot pannendak dat bovenop onregelmatig gevormde delen heeft, gedeeltelijk van natuursteen, evenals een slingerende bakstenen borstwering aan de voorzijde, met granieten elementen. Deze borstwering doet denken aan de bruggen die Kramer voor Publieke Werken ontwierp. Bijzonder is ook het enorme driehoekige raam aan de polderzijde.

Foto: Wendingen – Amsterdamse School.nl – Alle rechten voorbehouden

Interieur
Van het interieur heb ik geen foto’s gevonden. Wel is in Moderne bouwkunst in Nederland een plattegrond met uitleg opgenomen. Hierop is ook het eerder gebouwde gemaal Stadwijck getekend, dat nog altijd bestaat.

Plattegronden van het poldergemaal Ooster Ringdijk en Stadwijck – 1932 – Foto: Wendingen – Alle rechten voorbehouden

Het gemaal gezien vanaf de andere kant – Alle rechten voorbehouden

Sloop van het gemaal – Alle rechten voorbehouden

Nu is er tegenover het woonwagenkampje even voorbij het 5-centenpontje een weggetje naar beneden waar een kleine parkeerplaats is en een lelijk wit gebouwtje. Er staat op: Poldergemaal Oosterringdijk. Dat loost nu dus water uit een grote maalkom naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Je merkt er niks van. Dat ene onopvallende gemaal houdt onze voeten droog!

Het ‘nieuwe’ gemaal – 2020 – Foto: Jan Dijk – Alle rechten voorbehouden

 

Share.

Leave A Reply