2 reacties

 1. Reaumurstraat 22 – Joffer in huishoudelijke artikelen

  Op nummer 22 zat Jan Joffer met zijn zaak in huishoudelijke artikelen. Daarvoor zat er de Verfton. De eigenaren, Joodse mensen, zijn in de oorlog weggehaald en nooit meer terug gekomen. Joffer verkocht ook spijkers, schroeven, boutjes. Op de toonbank stond een heel grote fles met een glazen buis eraan. In de fles zat eau de cologne. De klanten kwamen met een leeg flesje. Dan werd er eau de cologne opgepompt in de glazenbuis waarop de inhoud ko\n worden afgelezen. en vervolgens werd het flesje gevuld. Achter lagen petroleum drums. de petroleum werd met behulp van een grote houten zwengel overgepompt en de meegebrachte flessen of kannen.

  Een hele puntzak met gebroken koekjes
  Later werd de zaak overgenomen door zijn zoon Johnnie en werd het assortiment uitgebreid met koelkasten, wasmachines en andere steeds populairder wordende nieuwe artikelen.
  Hans Pickard

 2. Reaumurstraat 22 – Stolpersteine

  Tijdens onze wandeling door de Wetbuurt maakte Leo Post van Reaumurstraat 27 (vroeger het manufacturenwinkel van Tijsterman) ons erop attent dat er op de stoep van Reaumurstraat 22 2 z.g. Stolpersteine (struikelstenen) waren aangebracht ter nagedachtenis aan Lion Godschalk en Anna Zwaaf, die in de oorlog daar een winkel in huishoudelijke artikelen hadden. Ze zijn door de Duitsers weggevoerd met het bekende afschuwelijke gevolg, zoals op de stenen is te lezen.

  Jo Haen

  Stolpersteine voor Lion Godschalk en Anna Zwaaf – 2015. Foto: Bea Berk Alle rechten voorbehouden

  Stolpersteine voor Lion Godschalk en Anna Zwaaf - 2015 . Foto: Bea Berk Alle rechten voorbehouden

Leave A Reply