1950 – 1977
Sinds 1975 schreef toenmalig Watergraafsmeerder Frank Roos voor het Amsterdams Stadsblad. (De krant was als Wiering’s Weekblad begonnen aan de Hogeweg.) De redactie vroeg hem artikelen voor de nieuwe pagina Oost. Later organiseerde hij edities voor alle windrichtingen in de stad plus kranten in Buitenveldert en de Bijlmer. Jarenlang beheerde hij het Watergraafsmeer-archief van historicus Jaap Kruizinga. In een serie korte stukken haalt hij herinneringen op.
Zo midden jaren ’50 was er veel leven op straat. Je had de handelaren en voddenmannen met hun karren en veel krantenjongens. Dan waren er de geldophalers. Bij ons kwam bijvoorbeeld een ‘bode’ van de HAV-bank geld halen voor een overlijdensverzekering. Er kwam ook regelmatig iemand van Reigersburg langs die contributie inde. De buurtvereniging van, wat officieel Tuindorp Frankendael heette, zorgde voor veel sfeer en activiteiten in de buurt rond de Van ’t Hofflaan.
De meeste activiteiten speelden zich buiten af, zoals de wandeltochten, of in zaaltjes in de buurt – figuurzagen, muziek. Reigersburg – koninklijke goedkeuring 1958 – had niet echt een eigen onderkomen, behalve een klein bedrijfspandje voor opslag in de Ritzema Bosstraat, naast de winkel van ’t schildertje en de schaftruimte voor de plantsoenendienst.
En tegen 5 december gingen de kinderen – dat waren er destijds veel – naar het gebouw van OVVO op Middenmeer voor een filmmiddag waarbij altijd wel iets mis ging met de indrukwekkende projector. Koninginnedag was ook zo’n hoogtepunt. Dan ging je met je versierde step of fiets naar het sportveld naast de Pieter Zeemanschool. Of verkleed als Dorus, zoals ik. En dan in een vrolijke optocht achter de muziek aan. Inderdaad, de jaren ’50.
Maar misschien was nog wel de leukste activiteit het ophalen van oude kranten, eens per maand. Dan kon je laat opblijven en rende je vele trappen op om overal van zolder het oud papier te redden. Kranten gaven wel erg af in die tijd. Het papier was letterlijk en figuurlijk van groot gewicht. Reigersburg zamelde het fanatiek in om van de opbrengst een clubhuis te kunnen bouwen.
Dat is er gekomen en nu is het al jaren geleden gesloopt. In 1976 sprak ik voor buurtkrant Meernieuws Fred Houthuijs die vanaf het begin bij de club betrokken was. Hij maakte zich druk over het gebrek aan actieve leden en dat werd er alleen maar erger op door zijn aanstaande vertrek uit de buurt.
Een enorme klantenbinder van de vereniging was ’t Reigertje een gestencild blad met een groen omslag waarop veel winkeliers uit de buurt adverteerden. Achterin werden elke maand de jarige kinderen van de buurt vermeld. Het blaadje heb ik daarna nooit meer gezien. Wie heeft er ergens nog een? Ja, natuurlijk het liefst van de maand juli.
Lees ook: Een echte buurtvereniging
Lees ook: Buurtvereniging Reigersburg
Geef een reactie