1950 – 1962
Sinds 1975 schreef toenmalig Watergraafsmeerder Frank Roos voor het Amsterdams Stadsblad. (De krant was als Wiering’s Weekblad begonnen aan de Hogeweg.) De redactie vroeg hem artikelen voor de nieuwe pagina Oost. Later organiseerde hij edities voor alle windrichtingen in de stad plus kranten in Buitenveldert en de Bijlmer. Jarenlang beheerde hij het Watergraafsmeer-archief van historicus Jaap Kruizinga. In een serie korte stukken haalt hij herinneringen op.
Huisvesting was een lastige opgave
In de wijk Tuindorp Frankendael was buurtvereniging Reigersburg in de jaren ’50 en ’60 een nadrukkelijk aanwezig fenomeen. Dat is hier eerder gememoreerd. Huisvesting van de vereniging was een lastige opgave. De clubjes weken altijd uit naar scholen in andere wijken. Behalve dan de knutselclub die wel ondergebracht was in het krappe eigen lokaal aan de Ritzema Bosstraat.
Gestencilde brief aan het bestuur in 1962
Een fatsoenlijk clubhuis moest er een keer van komen en Reigersburg werkte daar hard aan. Ik riep al de oud-papieracties in herinnering. In 1962 leek nieuwbouw nabij. In een gestencilde brief schreef het bestuur in april 1962 aan alle buurtbewoners: “De grond voor ons clubhuis is aanwezig, de tekeningen zijn klaar, de bouwvergunning is aangevraagd en zodra deze afkomt gaan we beginnen.”
Een comité van aanbeveling
De papieractie die al sinds 1955 liep had de financiële fundering gelegd. Er was 17.000 gulden gespaard. De club kon rekenen op 15.000 gulden subsidie, maar dan kwam de penningmeester nog 40.000 tekort. Het bestuur zou een lening afsluiten en de gemeente stond daarvoor garant. Daarnaast zou met acties geld ingezameld worden. In februari 1963 kregen een paar bekende buurtgenoten, onder wie radiopresentator Bob Spaak, voetbaltrainer Rinus Michels en buurthistoricus Jaap Kruizinga een brief van Reigersburg. Men vond een comité van aanbeveling gewenst – nee, onmisbaar. “Wij menen te weten dat U ons ‘Reigersburg’ een goed hart toedraagt en er daarom niet afwijzend tegenover zult staan Uw naam aan dit comité te verbinden”, stond het
nogal omslachtig in de brief aan de bekende buurtgenoten.
Sinterklaas legde de eerste steen
Wie weet of het aan dat comité te danken was, dat Sinterklaas op 30 november dat jaar de eerste steen kon leggen. Een klein jaar later, ruim op tijd voor het volgende Sinterklaasfeest, kon Reigersburg het eigen clubhuis in gebruik nemen.
Geef een reactie