Rob Moerbeek, onmisbaar voor TOS-Actief

1

Auteur: Jo Haen – Verteller: Rob Moerbeek (1956). Geboren in Purmerend, maar op zijn 2e al verhuisd naar de Joh. v.d. Waalsstraat in de Watergraafsmeer, waar zijn moeder nog steeds woont. Woont zelf op het Mariotteplein met echtgenote Sabina (die ook meer dan actief is en lid van Verdienste).Beroep: werkgelegenheidsmanager van de gemeente Amsterdam. Vooral moeilijke doelgroepen. Hij probeert mensen met een beperking en statushouders aan het werk te helpen. Ook mensen met psychische problemen en moeilijk opvoedbare jongeren.

Toen Rob 40-jaar lid was (in 2005) werd hij zelfs lid in de Orde van Oranje Nassau wegens zijn grote verdiensten voor de vereniging. De bijbehorende versierselen werden hem door de toenmalige burgemeester Job Cohen opgespeld. – Foto: Rob Moerbeek – Alle rechten voorbehouden

Voetbalcarrière
Al 52 jaar is Rob lid van TOS-Actief. Hij meldde zich in 1966 aan als pupil. Als voetballer was hij heel snel, gaf spijkerharde voorzetten en scoorde vaak uit vrije trappen. Ook kon hij goed penalties nemen. Hij speelde laatste man of rechtsbuiten.

De sfeer bij TOS-Actief was vroeger, net als bij de andere clubs, heel anders dan nu. Er was meer clubliefde. Het was één grote familie. Er werd, naast het voetbal, bij TOS-Actief ook van alles georganiseerd. Men deed mee aan buitenlandse toernooien. Je had toentertijd wel meer kinnesinne en strijd tussen teams en clubs . Men gunde elkaar geen overwinning. Dat is nu niet minder. Rob Is in zijn voetbalcarrière één keer kampioen geworden. Dat was met de zaterdag 1.
Leuk om te vertellen is dat toen TOS-Actief nog op het ‘ouwe’ sportpark Voorland speelde er na de wedstrijden flink werd gedronken, gekaart en gedobbeld en dat er spelers waren die daarna met hun dronken kop een van de vele slootjes in ‘liepen’ waarop veel kroost lag.

De Zaterdag 1 in 1974/1975 – Foto: Rob Moerbeek – Alle rechten voorbehouden

Toen Rob pas lid was had de club ongeveer 150 leden. In 1975 moest men wegens aanleg van de ringweg rond Amsterdam verhuizen van Sportpark Voorland naar Sportpark de Toekomst. Dat was een ramp wat betreft het aantal jeugdleden. Het veld lag veel te afgelegen, gevaarlijker en moeilijker te bereiken, dus haakte de jeugd massaal af. Er waren uiteindelijk na een hernieuwde opstart in 1993 met een nieuw jeugdplan nog maar 2 jeugdteams, waar zijn oudste zoon Patrick in voetbalde.

Terug naar de Watergraafsmeer
Het tij keerde toen de club in 1995 i.v.m. de te bouwen Johan Cruyff Arena en het amateurcomplex van Ajax bij de Toekomst moest vertrekken. TOS-Actief had het oog laten vallen op de 2 velden van Madjoe in Sportpark Middenmeer, dat in 1993 gefuseerd was met D.J.K., en die al jaren ongebruikt lagen. Doordat Ajax en de gemeente de club dwongen uit de Toekomst te vertrekken kon men ze onder druk zetten en kreeg men het voor elkaar dat Ajax de bouw van de kantine grotendeels bekostigde. TOS-Actief was weer terug bij haar roots in de Watergraafsmeer. Toen kon men gelukkig weer aan de opbouw van de jeugd beginnen.

Geveke en Effies 1993 met trainers in Utrecht bij Geveke op de grootste machines die er in NL voor handen waren. – Foto: Rob Moerbeek – Alle rechten voorbehouden

Rob Moerbeek, onmisbaar voor TOS-Actief
Ondertussen was Rob, naast het voetballen, al op 16-jarige leeftijd kantinemedewerker en daarna commissaris en 2e penningmeester geworden. Dat was het begin van de vele functies, die hij zowel in het bestuur als op voetbalgebied heeft vervuld. Rob werd en is onmisbaar voor TOS-Actief!

Toen al actief. In 1976 start hij met zijn loopbaan in de kantine. Dat was al zop op Sportpark Voorland, hij ging daarmee door op de Toekomst – Foto: Rob Moerbeek – Alle rechten voorbehouden

Wat voor functies waren dat allemaal?
Kantinebeheerder (het bloed kruipt waar het niet gaan kan) – lid van de activiteitencommissie – wedstrijdsecretaris – scheidsrechter – grensrechter – jeugdleider – jeugdtrainer – voorzitter van de jeugd en momenteel nog technisch coördinator. Volgens Rob is kantinebeheerder de zwaarste baan. Je moet er dan eigenlijk altijd zijn en heel veel organiseren.

Lid in de Orde van Oranje Nassau – 2005 – Foto: Rob Moerbeek – Alle rechten voorbehouden

Hij heeft heel wat huldigingen meegemaakt en eremetaal gekregen: 25 jaar lid, 40 jaar lid, 50 jaar lid. Vanaf 1991 is hij erelid en toen hij 40-jaar lid was (in 2005) werd hij zelfs lid in de Orde van Oranje Nassau wegens zijn grote verdiensten voor de vereniging. De bijbehorende versierselen werden hem door de toenmalige burgemeester Job Cohen opgespeld. Ook ontving hij de zilveren en gouden speld van de KNVB en werd hij een keer Watergraafsmeerder van het jaar in het stadsdeel Watergraafsmeer.

Foto genomen t.g.v. 40-jarig jubileum van Rob – 2005 – Foto: Rob Moerbeek – Alle rechten voorbehouden

Nog meer Moerbeken bij TOS-Actief
Niet alleen Rob was en is actief bij de vereniging. Ook zijn oudere broer Johan en jongere broer Marcel hebben er gevoetbald en vervullen hier nog steeds functies . Zijn tweelingbroer Peter is ook een tijdje lid geweest, maar dat was om hem te plagen , want hij kon er niks van maar wilde toch het spektakel op het veld een keer meemaken. Dan zijn daar nog zijn 2 zoons: Patrick , die tevens kantinebeheerder is en Ronald, maar deze laatste voetbalt tegenwoordig met een vriendenteam bij sc Overamstel. Tenslotte voetbalt er ook nog een neef, Joris.
Rob zelf heeft nog tot 2013 gevoetbald bij de veteranen, maar toen kreeg hij te veel last van zijn knieën, inmiddels doet hij weer een poging bij Walking football.

Per jaar leidt Tos-Actief tussen 20 en 25 trainers intern op met de pupillentrainers of juniorentrainersopleiding. Deze cursus staat op hoog niveau. – Foto: Rob Moerbeek – Alle rechten voorbehouden

Training aspiranten en opleiding trainers
2 Jaar geleden besloot hij het ook wat kalmer aan te gaan doen wat de functies betreft. Al moet je dat bij hem niet al te letterlijk nemen, heb ik tijdens ons gesprek wel gemerkt.
Want hij blijft actief. Hij traint de aspiranten en tevens leidt hij alle trainers op samen met nog 2 technisch coördinatoren, per jaar zo’n 25 trainers. En hij houdt van het contact met ouders, opa’s en oma’s enz. Als ouders hun kind komen aanmelden wordt er al meteen gekeken of er tussen hen misschien mensen zijn die geschikt zijn voor een bepaalde functie. Men is verplicht om mee te werken, men vormt daarvoor groepjes van 8 ouders die onderling uitmaken wie wat doet. En dat werkt goed. Op trainingsavonden is trouwens de bar niet open voor de jeugd. Ze kunnen alleen water krijgen (behalve op de woensdagavond.

Rob is er trots op dat er inmiddels ca. 500 jeugdleden zijn, opgebouwd van 0 (toen er nog op de Toekomst gevoetbald werd) tot 500 anno 2018. In totaal zijn er nu rond de 850 leden.

Damesvoetbal
TOS-Actief heeft ca. 200 voetballende meiden. Een van de grootste clubs in Amsterdam. Het 1e, 2e en 3e team komen geheel uit eigen kweek. De komst van het dames/meisjes-voetbal heeft voor een andere sfeer gezorgd. Dat merk je vooral op feestavonden. Er zitten nu zelfs ook 2 meiden in het bestuur: de penningmeester en iemand voor de ledenadministratie.

Problemen sinds de stadsdelen zijn verdwenen
Sinds er geen stadsdelen meer zijn gaat alles wat de velden, verlichting enz. betreft via de centrale stad (Sport en Bos wordt die afdeling genoemd, omdat ook het Amsterdamse bos onder deze afdeling valt). Maar dat is geen verbetering gebleken, er gaat heel veel fout. Het moet allemaal via veel te veel schijven, de bureaucratie is groot en dat gaat ten koste van de werkbaarheid. Het voormalige sportparkbeheer stond veel dichter bij de clubs, was ook meer betrokken. Voordat b.v. kapotte veldverlichting is gerepareerd is de wedstrijd/training afgelopen! Men zit veel meer op afstand.

Het Sinterklaasfeest wordt vanaf 1978 ieder jaar bij TOS-Actief tot op heden gevierd. In alle hoedanigheden, per rubberboot, motoren, tractoren, paard en wagen, paard, brandweer, ambulance, politiewagen etc. Het is een van de tradities die bij TOS-Actief in stand worden gehouden voor de jeugd. – Foto: Rob Moerbeek – Alle rechten voorbehouden

Feesten en vrijwilligers
Tot slot wil Rob nog kwijt dat TOS-Actief bekend staat om haar feesten: Vooral het Sinterklaasfeest wordt groots gevierd en de jaarlijkse voetbalkampen voor jongens en meiden onder de 12 waarbij er echt gekampeerd wordt. Daarnaast jaarlijks een oliebollenzaalvoetbaltoernooi en de Nieuwjaars Hoge Hoedtoernooi voor kinderen, ouders, opa’s , oma’s en senioren, man en vrouw. En met Pasen wordt er ieder jaar een groot toernooi voor de jeugd georganiseerd. Dan komen er zo’n 140 teams en 1500 kinderen over 2 dagen en de vrijdagavond. OOK de vrijwillige medewerkers worden niet vergeten en ieder jaar organiseren we een feest voor hun en wordt er in stijl afscheid genomen van een seizoen. Een geweldige organisatie, maar ontzettend leuk! De vrijwilligers en ook de andere medewerkers bij TOS-Actief worden trouwens niet betaald. En ook kan er niet meer contant worden betaald in de kantine. Alleen nog pinnen.

Kortom: TOS-Actief doet haar naam eer aan. Een zeer actieve vereniging met tradities en een zeer actieve en betrokken vrijwilliger: Rob Moerbeek. Hij is onbetaalbaar!

Een gouden koppel: Henk van Veen en Rob Moerbeek voor feesten, bruilogen en partijen.
Menige Tosser is destijds bij TOS getrouwd inclusief
ikzelf. – Foto: Rob Moerbeek – Alle rechten voorbehouden

Een geweldige tijd als kantinevoorzitter met een geweldige groep medewerkers. Toen had je nog de moeders, vrouwen van, oma’s en natuurlijk ook de mannen eromheen die belangeloos dagen en avonden stonden te werken voor de club.
Hieruit is wel de opbrengst gekomen voor de nieuwbouw zowel in de Toekomst als nu op Sportpark Middenmeer. – Foto: Rob Moerbeek – Alle rechten voorbehouden

Spelerskaart Rob 1980 – Foto: Rob Moerbeek – Alle rechten voorbehouden

Rob in de rol van toernooi-organisator – Foto: Rob Moerbeek – Alle rechten voorbehouden

Toernooi naar Iserlohn met de H-Junioren in 1985 – Foto: Rob Moerbeek – Alle rechten voorbehouden

De Zaterdag 1 in 1980. Rob staat op de achterste rij (met bril) – Foto: Rob Moerbeek – Alle rechten voorbehouden

Share.

1 reactie

  1. Loes Van Laun Wat leuk om te lezen! Zijn zus Marianne kwam vaak bij ons, en is ook nog wel eens een zomervakantie met ons mee geweest, wijzelf waren al met 9 personen..herinner me nog de prachtige taart die hun vader voor ons gebakken heeft.. een tafel met 10 personen eromheen!

Leave A Reply