Rondleiding langs vrouwengraven – zondag 10 maart 2019

0

Zondag 10 maart 2019, rondleiding langs vrouwengraven

Graf Therèse Schwartze – Foto: Mischa Smeding – Alle rechten voorbehouden

In het kader van Internationale Vrouwendag (8 maart) vertrekt zondag 10 maart om 11.00 uur op de gemeentelijke begraafplaats De Nieuwe Ooster een wandeling langs vrouwengraven.

De rondleiding wordt gegeven door Mariëtte Wijne. Tijdens andere rondleidingen viel het Wijne op dat ze meestal stilstond bij mannengraven. En inderdaad, van de ruim 150 bijzondere graven op De Nieuwe Ooster is slechts een zesde van een vrouw. Tot halverwege de vorige eeuw speelden vooral mannen zichtbare rollen in het maatschappelijk leven. Wat niet wil zeggen dat vrouwen geen invloed hadden op hun tijd.

Deelnemers aan de wandeling horen de inspirerende levensverhalen van tien vrouwen, onder wie schrijver Hella Haasse, columnist Mary Dorna, architect Margaret Kropholler, de mythische kroegbaas Bet van Beeren en portretschilder Thérèse van Duijl – Schwartze, wier monumentale graf onlangs is gerestaureerd.

De rondleiding duurt anderhalf uur en begint bij de hoofdingang van De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126.

Bij veel belangstelling start om 13.30 uur een tweede groep. Deelname is gratis maar aanmelden is gewenst via m.smeding@amsterdam.nl

Share.

Leave A Reply