Een ruilkast op de Wethouder Frankeweg

0

2011
Door: Jo Haen (1939) Geboren in Purmerend. Ik woon sinds 1963 in de Watergraafsmeer. Samen met Ron de Wit beheren wij deze website. Ik schrijf verhalen, interview mensen in de WGM en organiseer verhalenwandelingen.

Zinzi, de dochter van de initiatiefneemster bij de ruilkast. Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Sinds enkele maanden staat er voor een huis op de Weth. Frankeweg een open houten kastje met daarin een uitstalling van boeken, prullaria en zelfs een paar sportschoenen.
Het is de bedoeling, volgens Janneke, de initiatiefneemster, dat iedereen eruit mag halen wat hij/zij wil hebben maar ook dat iedereen zijn/haar eigen boeken of spulletjes erin kan leggen zodat andere mensen hier weer hun voordeel mee kunnen doen.

Het idee erachter is dat je je overtollige spullen niet weg hoeft te gooien maar dat er genoeg mensen zijn die hiermee nog blij gemaakt kunnen worden.

Volgens Janneke, die het kastje zelf van gevonden planken in elkaar heeft getimmerd is de ruilkast een groot succes. Ze hoeft de voorraad nauwelijks aan te vullen, dat gebeurt door de mensen uit de buurt. De hele dag door blijven er mensen voor de kast staan, kijken of er iets van hun gading bij is of leggen hun uitgelezen boeken of andere spulletjes in de kast.

Van vandalisme is geen sprake, wat in deze tijd al een wonder mag heten. Iedereen is enthousiast over het initiatief, zo ook de man op de foto die in de kast stond te neuzen tijdens het uitlaten van zijn hond. Hij haalde er regelmatig wat uit maar stopte er ook regelmatig weer wat in.

Ik vroeg Janneke of de spullen niet nat werden bij regen maar ze vertelde dat dat ontzettend meeviel. Ze heeft bovenaan met doorzichtige golfplaatjes een soort afdakje gemaakt. Wel is ze van plan i.v.m. met de naderende winter nog een soort bescherming te maken.

Een geweldig initatief dat navolging verdient !

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply