01 januari 2021
Is het een typisch Amsterdamse gewoonte om op oudejaar, na het proosten en het vuurwerk met zijn allen rond de tafel te gaan zitten om nog een salade, hors d’oeuvre o.i.d. te gaan nuttigen. Ik ken het zelf niet (kom uit Purmerend), maar bij mijn schoonfamilie was en is het nog steeds traditie. We houden dat in ere. Wie kan hier iets over vertellen?

Op bovenstaande vraag kwamen zoveel reacties dat ik besloot er een aantal op de site te plaatsen. Zie hieronder.
Jo Haen
Hans Plas Dat gebeurde bij mijn ouders thuis ook altijd. Na het vuurwerk en wij – de vier kinderen – weer binnen waren (01.00 uur) was de tafel uitgebreid gedekt en stond vol met salade en heel veel vis voor op stokbrood of toast. En zo werd het nieuwe jaar ingegeten.
Jetty SpaanstraHier ook traditionele salade broodjes etc heerlijk.
Dick Spijker Dat gebeurde bij ons in mijn jeugd ook. Zeg maar 1950/1960. Meteen om kwart over twaalf, want van vuurwerk was geen sprake.
Inge Goijaerts Bij mijn opa en oma in de Wakkerstraat en later ook bij mijn ouders altijd slaatjes en vis, maar gewoon al als maaltijd, waar je de hele avond van kon eten. Een groot feest. Bijzondere herinneringen aan. Ik weet niet of het typisch Amsterdams is.
Joop Bosman
We doen het nog steeds: 3 lekkere salades: huzaren, Russisch ei en een echte Amsterdamse vissalade met warm stokbrood en kruidendokter. Wie heeft het over afvallen ? Heeeerlijk.
Vera Moleman Ik kom uit de Simon Stevin straat. In mijn jeugd. Na 12 uur een grote vissalade die mijn pa gemaakt had. En luxe broodjes met lux beleg er op. De broodjes kwamen bij ome Wim Hofman vandaag. En natuurlijk boerenjongens in een borrelglas. Met lepeltje, zo lekker.
Marga Gras Het nieuwe jaar goed beginnen. Meestal warm buffet en veel liflafjes. De reden weet ik niet maar is er wel altijd in gebleven.
Karin Palsenbarg-Hoogewoning Wel vis inderdaad in het Amsteldorp.
Carla Scheveers Denk het, ik ben van kinds af aan niet anders gewend!! Vlees en vissalades op luxe broodjes of wit casinobrood, dat kon je zo goed beleggen! Na de drank en terug van buiten (vuurwerk) was dat best lekker……
Marja de Wit Nadat we met deksels en pannen nieuwe jaar in sloegen had mijn moeder de tafel gedekt en een heerlijk slaatje gemaakt dat was elk jaar zo. Ik heb dat ook zelf gedaan maar toen de kinderen groter werden gingen ze de straat op om 12 uur. Daar zat ik dan met een lege tafel dus. Dat was de laatste keer dus al ik denk er nog altijd aan
Winnie Koster Altijd een door onze moeder zelf gemaakte zalmsalade. En avondeten op nieuwjaarsdag: blote billetjes in het groene gras (witte bonen met snijbonen).
Tonny van Bussel Ja zeker. Bij mijn grootouders met 8 man brood met rookworst en paling. Bij mijn schoonouders met een groot gezelschap huzarensalade, zalmsalade en veel paling e.a. Inderdaad na de champagne allemaal lekker eten. In mijn eigen gezin hebben we dat nooit gedaan
Ad van Deudekom Wij hebben deze gewoonte meegenomen naar Deventer waar we dit ook deden toen we nog thuis woonden.
AH Schouten Dat was echt wel een traditie zelfs in de oorlog probeerden we er nog wat van te maken met zelf gevangen visjes.
Nel de Vries Bij ons in de Paardekraalstraat deden we dat ook. Eerst proosten als het twaalf uur was en naar het vuurwerk kijken. En dan werd de tafel feestelijk gedekt en kwam de zalmsalade op tafel en andere lekkernijen en zaten we nog gezellig aan een soupertje.
Nel de Vries Ik kreeg ook op nieuwjaar wat geld van opa, oma en tantes met wie we oud en nieuw vieren. Kent iemand anders ook deze gewoonte?
Seda Springveld
Ik weet dat niet meer dat ik dat kreeg maar mijn jongens wel altijd van hun beide opa en oma’s.
Annelies van Blerk Bij ons altijd haringsalade.
Marijke van Laar Nadat we geproost hadden, werden eerst de kerstbomen die verzameld waren in de fik gestoken. Daarna gingen we ook de door mijn vader gemaakte zureharingsalade eten. Mooie herinnering!
Sonja Barlag Bij ons thuis was het precies zo. Nieuwjaarswensen vuurwerk KIJKEN en dan gezellig aan tafel met een zalm salade, die mijn moeder zelf maakte. Zelf heb ik deze traditie niet meer.
Hanny Strasser Ja, ik herinner me dat ook dat wij vroeger altijd een nieuwjaarssouper hadden na het afsteken van het vuurwerk. Een prachtig gedekte tafel en natuurlijk de zalmsalade.
Anja Tukker-de Groot Bij ons deden we dat vroeger ook, na 12 uur aan tafel met een hors d’oeuvre. Heb het net aan mijn moeder gevraagd en zij dacht dat heel NL dat deed. In Leiden is dat dus niet zo.
Anja Tukker-de Groot Daarom vraag ik mij af, of dit een typisch Amsterdamse gewoonte is. Uit de reacties blijkt in ieder geval dat het in Amsterdam ‘normaal’ was. Een leuke traditie.
Yvonne Straver Wij deden het ook altijd!! Om 0.30 iedereen aan tafel! Maar er was geen vuurwerk of er was geen geld voor!!! Wij hadden sterretjes Wij hebben die traditie lang voortgezet. Toen mijn kinderen groter werden en naar vrienden gingen zijn wij er mee gestopt
Ilone Snikkenburg
Ja mijn oma maakte altijd runderbietensalade. Dat kreeg iedereen daarna ook mee naar huis en daar at je nog 2 dagen van. Traditie is niet voortgezet door de familie, maar ik heb het 3 jaar geleden weer opgepakt. Ik vond het recept van mijn oma in een oude agenda terug. Het zuur komt van de zuurwinkel in Zzuid. Echt heerlijke salade die eigenlijk het hele jaar lekker is, naar alleen met oudjaar hier gemaakt word. Ik heb fijne herinneringen aan mijn oma haar oudjaarsfeestjes.
Fia Troostwijk Wij keken altijd naar een vreugde vuur van kerstbomen die men had verzameld en tegen een blinde muur van het Haustfabriek af werd gestoken. Dan kwam er alle soorten zuur met Ossenworst en pekelvlees op tafel.
Heerlijk was dat .
Ann Lucas Ik dacht dat het een Duitse traditie was op heilige avond na 12 uur met zijn allen om de tafel maar misschien heb ik het mis.
Selma van der Kraan Ik ben geboren en getogen in Mokum maar heb hier nog nooit van gehoord
Herman De Wit Kom uit de Beemster maar bij ons ook een gewoonte een visschotel met gerookte zalm en paling of haring, heerlijk vanmorgen het laatste restje op gegeten ! Voor iedereen blijf gezond en neem wat tijd voor elkaar!!
Roel Dijkema Wij aten na het toosten de door mijn oma zelfgemaakte vleeskroketten, dik gevuld met draadjesvlees en stonden wij te popelen om de kerstbomen in de hens te steken en vuurwerk.
Irene van Wereld
Heb ik 1 keer meegemaakt maar van huis uit zeker geen traditie, geboren in Amsterdam en zeker 2 generaties voor mij ook.
Jan Zwaan Altijd om 1 uur binnen, tafel stond gedekt, Zalmsalade, Wit brood…en Thee… Ene keer per jaar dat mijn Vader Thee (moest) drinken !!
Helaas, er is niemand meer over om deze traditie voort te zetten.
Rina Teijsse Ja bij ons ook, waren toen met 6 en mijn moeder had dan 6bordjes opgemaakt met vissalade. De een lustte geen sardientjes, de ander geen uitjes of ei dus voor ieder dat ze graag aten Hebben dat altijd doorgegeven dus nu maar voor 2 .
Tineke Oldenburg Ken het wel van vroeger in Amsterdam, met ketchup werd er een grote 12 op gemaakt.
Saskia Spreen Ook bij ons was de salade net zo belangrijk als de oliebol. alleen de hele avond en niet speciaal om 12 uur.
In oost en watergraafsmeer, misschien was het buurt gebonden. Wel leuk om er hier over te lezen. ik ben ondertussen geëmigreerd naar Drenthe en had het er gister met man en schoonmoe over
Ingrid van der Meulen Ik weet niet wat wij voor Amsterdammers zijn, mijn vader maakte oa ook een salade etc. maar wij gingen niet zitten wachten tot na…het was de hele avond een lekkere eetpartij.
Onno Wijchers Jazeker, ‘n mooie traditie (en nog steeds) wij woonden (sinds 1958) op de Weesperzijde, 3 hoog met prachtig uitzicht op de Amstel en de Pijp, om ongeveer 23:00 kwamen familieleden uit de buurt bij ons aan tafel en kregen we zure haring salade met bietjes, keken daarna naar het vuurwerk en kerstboombrandjes aan de overzijde om vervolgens weer aan tafel te zitten om aan de Zalmsalade te beginnen, daarna ging iedereen omstreeks 02:00 uur weer naar eigen huis en bed en hoopten dat er genoeg salade was overgebleven voor het ontbijt/lunch. Mijn vrouw komt oorspronkelijk uit Amsterdam Noord en daar was het ook traditie met veel Bokking en Paling naast de Salades. Prachtig en Heerlijk ! Goh, je maakt wat los, Jo Haen-van Langen. Mooie herinneringen.
Dela Nol Klopt, eerst naar het vuurwerk kijken op de Radioweg en daarna aan de huzarensalade. Het was bij ons traditie.
Marlies van der Riet
Mijn pa kwam uit Amsterdam West, mijn ma West-Friese, van heel vroeger herinner ik me inderdaad na middernacht(woonden we nog in West), maar later aten we het gewoon als maaltijd en kon je er de verdere avond v eten tussen de bollen en flappen door, op toastjes en stokbrood.
Karin Das-Lintvelt Vroeger deden we het altijd met mijn opa en oma ,en later altijd met mijn ouders, me vader bestelde altijd bij haentje een hors d’oeuvre.
Nel Heuwekemeijer Jazeker! Allereerst blies mijn oudste broer Martin op zijn trompet om 24.00u. op het balkon het oude jaar uit om vervolgens met een paar sterretjes en klappertjes naar buiten te gaan. We keken dan naar de enorme kerstbomenbrand die de Bredeweg-jongelui de dagen na Kerst vergaard hadden, of gepikt van een balkon in de Linnaeusparkweg. De kerstbomenjacht tussen Bredeweg en Linnaeusparkweg was een begrip in de buurt. Na aan diverse buren de beste wensen uitgesproken te hebben gingen we naar binnen om gezamenlijk een overheerlijke salade te nuttigen dat mijn broer Dick gemaakt had. Het grootste deel van de avond stond hij in de grote eetkeuken, waar het ijskoud was ondanks het branden van een houtkachel, maar dat waren wij wel gewend. Tot medio 50-er jaren waren alle 13 broers en zussen compleet. De jaren daarna kwam er steeds meer aanhang bij waardoor het vieren van het “Zalig Uiteinde” verdeeld moest worden bij de Heuwekemeijers en de “andere kant”. Het gezamenlijk eten met elkaar met Kerstmis na de Nachtmis ging eigenlijk net zo. Als we dan terugkwamen uit de Martelarenkerk op het Linnaeushof (midden in de winternacht) aten we overheerlijk kerstbrood en zongen we kerstliederen, met als klapper het 4-stemmige”Transeamus”. Dat kon makkelijk met zoveel muzikale kinderen. Tja, dat waren nog eens tijden! De herinnering blijft……..
Niet typisch Amsterdams ….
Ik kom uit het Brabantse Roosendaal en daar werd in mijn jeugd altijd op oudejaarsavond (huzaren) salade gegeten
Dus ..
Mijn schoonvader kwam uit Udenhout, dus misschien heeft hij de traditie mee naar Amsterdam genomen. In ieder geval doen wij het nog ieder jaar zo. Eerst champagne, dan vuurwerk, dan allemaal weer aan tafel voor de salade. Mooie gewoonte.
Jo Haen-van Langen