Schooltuintjes op Klein Dantzig

1

31 december 1931 – 31 december 1934

Verteld door: Henk de Koning (1922 – december 2006), was zoon van dhr. De Koning, destijds hoofd van de Hogewegschool. Hij is geboren op de Linnaeusparkweg 13 en heeft daar gewoond tot 1951. Hij was werkzaam als leraar lichamelijke opvoeding.

De nog bestaande schooltuinen Vink naast het volkstuinencomplex Klein Dantzig aan de Kamerlingh Onneslaan (anno 2007). Door: Alle rechten voorbehouden

De nog bestaande schooltuinen Vink naast het volkstuinencomplex Klein Dantzig aan de Kamerlingh Onneslaan (anno 2007). Door: Alle rechten voorbehouden

Twee jaar hebben mijn vriend Hans Wardenier en ik een schooltuintje gehad op Klein Dantzig aan de Ringdijk naast de Vergulden Eenhoorn. Het tuintje dat je toegewezen kreeg, bedroeg 3-4 groentebedden met de afmeting van ongeveer 1 bij 3,50/4 meter. Van tijd tot tijd kregen we een gezamenlijke les over allerlei zaken die met tuinieren verband hielden, zoals bestuiving door bijen, kunstmest en koemest, veredelen van planten enz. Naar onze mening waren die lessen best interessant, maar kwamen veel te sporadisch voor.

Het tuintje onderhouden op zichzelf was in een vloek en een zucht in krap een half uur gedaan! Je trof het als je buurman die middag absent was, dan kon je zijn tuintje erbij onderhouden. Kortom, het merendeel van de woensdagmiddagen verveelden we ons te pletter.

Schooltuintjes - 2014 ... . Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Schooltuintjes – 2014 … .
Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

En wat voor groenten stonden er in onze tuin? Er was een bed met grote bonen, je werd haast misselijk van de vele zwarte luizen die daarop woonden. Dan een bed met worteltjes, sperziebonen en wat afrikaantjes en Oost-Indische kers. Als de oogsttijd daar was, mochten we uiteraard de oogst mee naar huis nemen. Ik kan me niet herinneren dat mijn moeder in haar schik was met die groenten. Evenmin als mevrouw Wardenier. Als we op de tuin weer eens niets te doen hadden gingen we in de omringende slootjes kikkers vangen. Torren en kikkervisjes stopten we in een gevonden blikje of potje. We namen de vangst mee naar huis en het volgen van al dat prachtige onder water levend spul was tien keer interessanter dan dat tuinieren. Ik wil geen kwaad woord zeggen over het systeem, dat is voor echte stadskinderen ideaal om met de natuur in aanraking te komen. Maar wij hadden de grote tuin van onze opa De Rooy in Amstelveen tot onze beschikking, waarin we al vaak werkten. Na twee jaar schooltuintjes vonden we het welletjes!

Ingang schooltuintjes Ingang schooltuinencomplex H.C.Vink op het terrein van park Frankendael.

Ingang schooltuintjes Ingang schooltuinencomplex H.C.Vink op het terrein van park Frankendael.

Klaar voor de oogst - augustus 2014 ... . Foto: Jo Haen  Alle rechten voorbehouden

Klaar voor de oogst – augustus 2014 … .
Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Share.

1 reactie

  1. Carla Beukers Leuk deze! Ik kwam er met klasgenoten van de Lorentzschool. Elke vrijdag middag trots naar huis met een emmer VOL met bloemen/groente…. 5 radijsjes,1 ons sperziebonen,3 aardappels en als het meezat 5 Goudsbloemen
    Ik vond het altijd geweldig! De opbrengst was karig,kan ook niet anders op zo’n klein stukje grond,maar fietste er super trots mee naar huis.

    Edith van Gompel Geweldig vond ik het! Emmers worteltjes sla andijvie kwamen er vandaan. Daar moest ik dan driekwartier mee lopen naar huis,trots dat ik was. Soep hebben er ook gemaakt,in mijn beleving erg lekker. Gezellig met de hele klas van de hogeschool erheen lopen.

Leave A Reply