31 december 1932 – 31 december 2008
Door: Jo Haen (1939) Geboren in Purmerend. Woont sinds 1963 in de Watergraafsmeer. Samen met Ron de Wit beheert zij deze website. Ze schrijft verhalen, interviewt mensen in de WGM en organiseert verhalenwandelingen.
In 2008 bestond Scouting Oost-1 75 jaar. Ontstaan vanuit de Martelarenparochie op het Linnaeushof, waar toen de welpen en verkenners de Zalige Mbagagroep vormden en de gidsen Maria de la Luz en Cunera. Toen de groepen inclusief de Raphaëlgroep uit de Christus Koningparochie werden samengevoegd kreeg de vereniging zijn huidige naam. Na op meerdere locaties gehuisvest te zijn geweest kwam de club in 1960 uiteindelijk op de huidige plek aan de Kruislaan terecht. Scouting Oost 1 is met 110 leden de grootste scoutingclub van Amsterdam. Niet in de laatste plaats door de inzet van zeer veel vrijwilligers, waaronder veel ouders van leden.
Naast tal van feestelijkheden was er op zaterdag 6 september jl. een reünie voor leden en oud-leden waar 350 mensen op af kwamen. Veel ‘jaargenoten’ begroetten elkaar enthousiast en herinneringen werden opgehaald, geholpen door de grote fototentoonstelling waar men elkaar op de foto’s aanwees. Tevens hingen er diverse uniformen in het vertrek, van een bruine kabouterjurk met fluitenkoord tot een verkennershoed (keurig verpakt tussen 2 plankjes!) en diverse riemen en insignes (een onderscheidingslintje). Een insigne kon je krijgen als je een ‘goede daad’ had gedaan bijvoorbeeld op het gebied van kinderverzorging, EHBO, huishoudelijke vaardigheden zoals aardappelen schillen of iets naaien. Via een formulier waarop de ‘goede daad’ beschreven stond en die was getekend door bijvoorbeeld een ouder of guido kon je dan zo’n insigne aanvragen! Bij Scouting Oost 1 worden geen uniformen meer gedragen, dat is helemaal uit de tijd.
Buiten was een authentiek scouting-kampement nagebouwd inclusief kampvuur. Gelukkig werkte het weer mee zodat men buiten op het gezellige terrein van het kampvuur kon genieten en luisteren naar muziek van een scoutingband uit Den Haag. Het “Hoort, zegt het voort” heb ik evenwel niet gehoord. Maar het feest was er niet minder om!
Voor nog een verhaal over de reünie ga naar: Eens een verkenner altijd een verkenner
Ik ben toen ik 10 jaar (1966) was door een schoolvriendinnetje op de Hogewegschool,Marlies Hoytink bij de padvinderij op de kruislaan terecht gekomen. Volgens mij hete het Tikamtie en hadden we een oehoe die …. Zeeman hete, die woonde in de buurt van het Galileiplantsoen. Er was ook een Toewie.
Toen ik met 12 jaar wegging zouden ze overgaan naar de zeeverkenners.
Is dit dezelfde groep als hier genoemd word?
Ik heb een geweldige tijd gehad bij deze groep, leuke dingen gedaan, kampvuur, op kamp naar oa Scheveningen. Een koord knoppen voor toen we padvindster werden. Dat deden we bij iemand thuis in de Indische buurt.
Een paar namen die ik herinner zijn zonder achternaam, Martine, en Teddy die een blindedarmontsteking kreeg tijdens kamp en die een oudere zus had.
Op een overzicht foto van de Jaap Edenbaan staat ons clubhuis.
Zelf woonde ik in de Finsenstraat, dus ik kon er lopen heen.
Mooie tijd
Hallo Bob Moria
Ik kan mij jou naam goed herinneren Volgens mij woonde jij toen in de wetbuurt in die witte huisjes en ging met mijn broer Arno om.Waarschijnlijk zat jij bij hem in de patrouille. De groep was gevestigd in het schoolgebouw op het zuivelplein in Betondorp.
Ook ik zat in Betondorp bij de Koningin Emmagroep samen met mijn broer.De groep had geen Welpen volgens mij.Jouw naam komt me enigzins bekent voor. Volgens mij zat ik in de Valkengroep en de scoutinggroep stond onder de bezielende leiding van hopman Schipper uit de Rioustraat. Ik zat toen in de Bankastraat op school en heb vandaar Hennie Helsloot mee genomen en enkele jaren in de groep gezeten.Mijn broer heeft het tot Vaandrig kunnen brengen,hij weet er waarschijlnlijk nog meer van als ik.Dat was in 1956/1958.Misschien dat via deze site meer reakties komen.
Er waren wel degelijk welpen, ik heb er zelf bij gezeten van 1956/57 tot en met 1961 en woonde in Diemen. Ik mocht als welp samen met een verkenner ook deelnemen met het defilé op paleis Soestdijk.
Hopman Schipper was een fantastische man.
Goedemorgen,
Ik zat in de 50 ger jaren bij de padvinderij gevestigd in betondorp, kan hier niets van terugvinden