Sies Wever zat 1e rang bij het Gouden Ajax

0

Bron: Dagblad van het Noorden
Door: Ernst Slagter

Toen het Ajax van Cruijff, Neeskens, Haan en Krol begin jaren zeventig de wereld veroverde, zat Sies Wever 1e rang. Hij was als reservedoelman achter Heinz Stuy ooggetuige van de Europa Cup-successen. Zelf stond de Drent tijdens de Europese zegetochten geen minuut onder de lat.

Foto: Jacques Klok – V.l.n.r.: Ajacieden Johan Neeskens, Ronnie Kalderon, Sies Wever en Johan Cruijff in stadion De Meer in Amsterdam-Watergraafsmeer

,,Terwijl ik nóg het idee heb dat ik beter was dan Stuy”, zei Wever in 1989 in Nieuwsblad van het Noorden. ,,Ik heb alleen één nadeel: als iets me niet aanstaat, dan zeg ik dat. Ik zag Stuy de hele week maar likken bij Knobel en die kleine Kovacs. Maar goed, eigen schuld. Had ik mijn bek maar dicht moeten houden. Dan had ik er in gestaan.’’

Het is zondag een jaar geleden dat Sies Wever na een ziekbed op 71-jarige leeftijd overleed in Emmen. Een dag voor het thuisdebuut van FC Emmen in de eredivisie. De doelman speelde tussen 1978 en 1982 nog voor vv Emmen. Toen de amateurs in 1984 het betaald voetbal ingingen, was Wever al gestopt bij Drenthina.

Zijn opmars was sensationeel geweest. De in Beilen geboren Wever debuteerde op zijn veertiende in het eerste elftal van de plaatselijke trots. Daarna maakte hij grote indruk in het Nederlands amateurelftal en bij Sportclub Assen. Toen Wever in 1970 in het huwelijk trad met zijn grote liefde Rommy, wier ouders de clubkantine bestierden, bereikten Ajax en Sportclub Assen op zijn bruiloft een akkoord over een transfersom van 3000 gulden.

Een vertrouwd beeld: doelman Sies Wever (tweede van rechts) op de reservebank. Verder herkent men de sigaretten-etende trainer Stefan Kovacs, assistent-trainer Han Grijzenhout en Arnold Mühren.

In Amsterdam-Watergraafsmeer volgde een valse start. De eigengereide Wever kreeg het meteen aan de stok met Rinus Michels. Hij arriveerde twee minuten te laat voor zijn debuutwedstrijd met de reserves, omdat hij thuis samen met zijn zieke vrouw had gewacht op de dokter. Naast een boete van 500 gulden stond Wever meteen op een straatlengte achterstand in de concurrentiestrijd met Stuy.

Naar Stuy werd bij leven al een brug in Amsterdam-Watergraafsmeer vernoemd. Want ja, hij stond in het doel toen Ajax drie Europa Cups en de wereldbeker won. Maar wat als Wever in 1970 op tijd was gekomen? Hadden we dan nu ergens de Sies Weverstraat of het Sies Weverplantsoen gehad?

Ach, al was het maar een wandelpaadje geweest. Met een bank en een uitzicht waar je u tegen zegt. Eerste rang, zeg maar.

Share.

Leave A Reply