Sigarenwinkel aan de Middenweg

0

31 december 1918 – 1 januari 1961

Auteur: Gonny Verschut-Verhoogd – Verteller: Mevrouw Angeline van de Graaf heeft haar hele leven in de Watergraafsmeer gewoond. Zij heeft er een hele fijne jeugd gehad en woont nu in de Teslastraat.

Mevrouw Angeline van de Graaf (links) voor de sigarenwinkel van haar ouders, Middenweg 34 in 1943. Alle rechten voorbehouden

De ouders van mevrouw Angeline van de Graaf hadden tot 1961 een sigarenzaak op de Middenweg, nummer 34. Toen zij in 1919 ging trouwen was er door de Eerste Wereldoorlog van 1914-1918 woningnood in Amsterdam. Zij en haar man konden daardoor geen andere woning betrekken dan de sigarenzaak met woning waarin haar moeder de zaak draaide en haar vader zijn eigen bedrijf als modelmaker had. Toen haar moeder in 1961 stief, werd de zaak verkocht. Over de Middenweg reed toen nog de Gooise stoomtram met veel gepuf en gebel. Daar rende hun hondje Teddy luid blaffend achteraan. Er was toen nog niet veel verkeer en als Ajax speelde, liepen de mensen in rijen dik over de hele breedte van de Middenweg naar het stadion in de Meer. “Dat hoef je nu niet te proberen, en trouwens Ajax is hier jammer genoeg ook weg! Er is veel veranderd. Het Postkantoor, boekhandel Lintveld en kapper Kamiochinki zaten toen nog aan de Middenweg. Zij zijn allemaal afgebroken om een doorgang te maken van de Kamerlingh Onneslaan.” Mevrouw van de Graaf woont nog altijd in de Watergraafsmeer, op de Teslastraat waar ze een prachtig uitzicht heeft op haar vertrouwde Middenweg.

Share.

Leave A Reply