Speeltuin Rozenhoff

0

6 december 2017

Door: Jo Haen (1939) Geboren in Purmerend. Woont sinds 1963 in de Watergraafsmeer. Samen met Ron de Wit beheert zij deze website. Ze schrijft verhalen, interviewt mensen in de WGM en organiseert verhalenwandelingen.

Bron: Nieuws van den Dag – 01-08-1886 – Alle rechten voorbehouden

Voordat de huizen aan de oneven kant van de Middenweg begin 1900 gebouwd werden stonden er al huizen, maar meer naar achteren en ook lager dan de rijweg, zoals te zien is op bijgaande foto. Ter hoogte van nummer 49-51 bevond zich een speeltuin, Rozenhoff genaamd. Volgens een krantenbericht was het een z.g. ‘Gymnastiek-Speeltuin, gelegen Watergraafsmeer schuins tegenvoer ’t Rechthuis, waar de Veranda staat.’

Middenweg. Foto uit 1893 – Alle rechten voorbehouden

‘De tuin is zeer prachtig aangelegd; tevens is de grote kooi voorzien van apen en verdere kindervermakelijkheden. Men wordt verzocht geen honden mede te brengen. Kinderen zonder geleide geen toegang. Gewone Koffiehuisprijzen’. Zo meldt de Eigenaar in een advertentie in het Nieuws van den Dag op 1 augustus 1886.
De speeltuin en ook de huizen zullen eind jaren 90 van de 19e eeuw zijn afgebroken en moesten plaatsmaken voor nieuwbouw. Achter de huizen bevond zich nog een aantal huisjes, het Rozenhofje genaamd. Achter Blokker, Middenweg 9, heeft nog heel lang een vervallen pandje gestaan, dat gebruikt werd als opslag voor de tuinmeubelen. Dit moet een van de huisjes geweest zijn. Helaas is dit een aantal jaren geleden afgebroken en ontbreekt er een foto.

Links de lampenwinkel van Emmer, Middenweg 53 – Alle rechten voorbehouden

Leuk is nog te vermelden dat er omstreeks 1916 naast de zaak van Korff, Middenweg 53 a een bioscoopje is geweest op nummer 53 (Emmer) waar zeer stomme films, waardoor een explicateur nodig was, vertoond werden. Mevrouw E. Hahn, dochter van de politieke tekenaar (die op de Archimedesweg woonde) ging daar als meisje vaak heen. Ook mevr. L.S. Beuth-Korff, zuster van de heer J.J. Korff, herinnert zich die bioscoop nog goed. Toen de zaak van Emmer in de jaren 70 werd verbouwd kwam het oude bioscoopbehang weer tevoorschijn.

Café H. van Vugt a.s. Zaterdag BOKBIER ook per fles
Pand afgebroken rond 1926 – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply