Bron: AT5.nl
Op de parkeerplekken rondom de Amsterdamse sportparken is het vaak erg druk. Om verkeerschaos tegen te gaan wil de gemeente op verschillende plekken de parkeertarieven verhogen. Sporters, maar ook vrijwilligers, supporters en trainers, die met de auto komen moeten dus meer gaan betalen voor een bezoekje aan het sportveld. Daarom zullen veel mensen zo snel mogelijk weer vertrekken en kost de clubs dat omzet in de kantine.

We staan nog geen vijf minuten met Ronald Nijsen, voorzitter van een van de voetbalclubs op het sportpark Middenmeer in Oost, of hij wijst ons al op de chaos die daar heerst. “Alleen maar auto’s op knipperlicht en wachtende bestuurders, allemaal op zoek naar een plek. Zodra er ruimte vrijkomt, duiken meerdere auto’s erop af, wat geregeld leidt tot spanningen en hoogoplopende emoties.”
Een man die net zijn kinderen heeft afgezet, beaamt dat: “Ja, ik ben wel eens in discussie gegaan met een vrouw die op mijn plek ging parkeren. Dat probeer je te vermijden, maar op een dag krijg je wel dat mensen op de vuist gaan voor een parkeerplekje”.
Op Sportpark Middenmeer zijn er 200 parkeerplaatsen, ondanks de hoeveelheid faciliteiten: 22 voetbalvelden, zes honk- en softbalvelden, negen tennisbanen en de Jaap Eden IJsbaan. Voor veel automobilisten is het dus elk weekend zoeken naar een een schaarse parkeerplek.

Naast de verschillende sportparken, voert de gemeente ook nieuwe parkeertarieven bij begraafplaatsen. De gemeente wil bezoekers die echt met de auto moeten rijden, tegemoetkomen in de kosten. Bezoekers kunnen de eerste drie uur voordelig parkeren, maar daarna stijgt het tarief.
Deze verandering komt doordat de Hoge Raad in 2022 bepaalde dat gemeenten geen parkeerbonnen meer mogen geven voor te lang parkeren. “Dit leidde, vooral op sportpark Middenmeer, tot drukte en onveilige situaties bij sommige locaties, omdat bezoekers uit omliggende gebieden massaal gebruikmaakten van de goedkope parkeerplekken”, zegt de gemeente. Vanaf november betaal je op sportpark Middenmeer in Oost de eerste drie uur 1,66 euro, daarna stijgt het tarief naar 3,90 euro per uur. Deze maatregel moet helpen om ongewenste bezoekers te weren en de verkeersveiligheid verbeteren. Korte bezoeken blijven voordelig, terwijl lang parkeren wordt ontmoedigd.

Hoge kosten voor vrijwilligers
Toch zijn die oplopende kosten voor veel mensen een flinke tegenvaller: “Het is heel zuur. Ik kan het nog wel opbrengen, maar voor mensen met een kleinere portemonnee is het lastig,” vertelt een van de bezoekers. Ook is het voor vrijwilligers, die paar keer per week naar de sportclub komen, extra vervelend, vindt Nijsen: “Zij maken vaak lange uren en dragen veel bij aan de sportgemeenschap. Zij houden de boel draaiende, dus die wil je niet wegjagen. Dan zijn die oplopende kosten niet fijn voor een vrijwilliger” laat de gemeente in een reactie weten.
Andere stadsdelen
In Nieuw-West, Noord en Zuidoost wordt betaald parkeren ingevoerd, daarom krijgen sportparken daar ook betaald parkeren. Naast de verhoogde tarieven, breidt de gemeente parkeervergunningen voor vrijwilligers uit van 15 naar 25 per club. “Die vergunningen kun je op verschillende kentekens zetten, waardoor ze door alle vrijwilligers die met de auto moeten komen gebruikt kunnen worden.”
En anders is er nog altijd een alternatief: de fiets. “Ik ben wel hier wel met de auto geweest, maar dat is niet te doen. Fietsen is veel fijner, en beentjes gelijk opgewarmd: dus win-win!”, zegt een fietser met een glimlach.
Geef een reactie