1920 – 2022
Door: Jo Haen
Sportpark Drieburg, gelegen tussen de Gooiseweg, Weesperzijde, Weespertrekvaart en Amsteldorp, dateert uit 1943 toen het officieel als gemeentelijk sportpark werd aangelegd.
Maar al jaren daarvoor werd er op diverse velden in dat gebied gevoetbald, o.a. op land van een boerderij. De Watergraafsmeer was toen nog een landelijk gebied met veel mogelijkheden om voetbalvelden te creëren. Veel clubs hebben b.v. gevoetbald achter boerderij Meerlust op de Middenweg, ongeveer waar nu de wijk Jeruzalem is. Daar hebben o.a. r.k.s.v. De Meer, T.O.G., TOS en Actief velden gehad.
J.O.S. een echte club uit de Wetbuurt/Amsteldorp
Als voorbeeld van een club die nu nog steeds op Sportpark Drieburg haar domicilie heeft noem ik J.O.S, een echte club uit de Wetbuurt/Amsteldorp. Je werd zelfs geacht om bij J.O.S. te voetballen als je in die wijk woonde. Ging je b.v. naar D.J.K. zoals een voormalig lid me vertelde, dan werd je door de buurt met de nek aangekeken!
Door JOS (oorspronkelijk SJO geheten Sportclub Jeugd Organisatie) opgericht in 1920 werd eerst gevoetbald op de Zanddijk ter hoogte van de plaats waar nu bij de Weesperzijde de Fahrenheitsingel begint. Het liep hellend af, had geen gras en er lag nogal wat puin. De doelpalen moesten vóór iedere wedstrijd geplaatst worden en na ieder duel weer worden weggehaald. Daarna speelde JOS op een grasveld vlakbij een boerderij (Meergenoegen) aan de Kruislaan. De schuur van de boerderij was de kleedkamer en het wassen gebeurde met slootwater in rood-wit geschilderde wasblikjes. De lijnen op het veld trokken de spelers zelf en ook het ophangen van de netten en weer afhalen was een gewone zaak. Zo ging het toen bij iedere club. Heel primitief allemaal.
Toen de club zich aansloot bij de AVB werd de naam veranderd in JOS, omdat er al een SJO bestond.
Sportpark Drieburg, in 1943 officieel
De Gooiseweg bestond toen nog niet, die is pas in de jaren 60 aangelegd. De landerijen liepen dus gewoon door tot de Oosterbegraafplaats en het huidige Jeruzalem.
Nog later verhuisde JOS naar een veld waar nu nog het sportpark ligt. Men bouwde zelf een leuk houten clubgebouwtje met een aardig balkonnetje ervoor en erachter een ijskoude wel waaruit het water kwam waar de vuile knieën en de rest van het corpus mee gewassen moesten worden.
In 1943 werd het veld en het gebied eromheen door de gemeente omgebouwd tot een echt sportpark, Drieburg genaamd. De boerderij Meergenoegen aan het begin van de Kruislaan moest daarvoor gesloopt worden. Op die plek bevindt zich nu het clubgebouw van F.I.T. en Wartburgia.
De Meer, als eerste een behoorlijk kleedlokaal en tribune
De Meer verhuisde in 1943 naar Sportpark Drieburg, na eerst op diverse plekken in de WGM gevoetbald te hebben. Het was de eerste club op Sportpark Drieburg die een behoorlijk kleedlokaal en een tribune had. Spelers betraden het veld tussen de tribunes door, die aan beide zijden van de spelersuitgang stonden. Koffie, frisdrank en eventueel een pilsje konden gekocht worden aan het luik aan de zijkant en moesten buiten worden opgedronken.
Nog steeds een prachtige accommodatie
Clubs kwamen en gingen, verhuisden naar andere lokaties of zoals JOS/Watergraafsmeer: kwamen na verloop van tijd weer naar Drieburg terug. Anno 2022 bestaat het park uit prachtige accommodaties en sieren mooie velden (waaronder veel kunstgrasvelden) het prachtige Sportpark Drieburg. Momenteel maken de volgende voetbalclubs gebruik van de velden: De Meer, DVVA, JOS-Watergraafsmeer, a.v.v. FIT, Wartburgia, en a.f.c. TABA. Helaas is de laatste korfbalclub die in de WGM haar domicilie had verhuisd naar Zeeburg. Maar er kan wel worden getennist door De Meer Tennis en cricket gespeeld bij DOSTI CRICKET CLUB. Dus nog genoeg te sporten. En dan vergeet ik bijna nog de geweldige speeltuin Frankendael t.o. TABA aan de Fizeaustraat te noemen, de schooltuintjes van Gerrit Kalff, het volkstuinencomplex Amstelhoek en voor het onderhoud staat er een gebouw van het sportparkbeheer.
Geef een reactie