
Geen dag is hetzelfde. Dat vind ik juist het leuke eraan.
Teamleider buitenaccommodatie Sportparken Amsterdam Oost.
Een mondvol voor een functie die zo veelomvattend is dat het eigenlijk niet in één woord te beschrijven is. Het werkgebied van de teamleider omvat alle buitensportplaatsen (uitgezonderd zwembaden en speelplaatsen met gravelvelden) in Amsterdam Oost en heeft een oppervlakte van 80 ha.
Veertien personeelsleden zijn dagelijks aan het werk bij de beplantingen, bestratingen, hekwerken enz. Alle onderhoudswerkzaamheden worden door de eigen mensen uitgevoerd, niets wordt uitbesteed.
Van terreinknecht tot teamleider
“Het is een zeer afwisselende baan. Geen dag is hetzelfde. Dat vind ik juist het leuke eraan”. Aan het woord is Peter Vergeer, teamleider buitenaccommodatie Amsterdam Oost.
Na de Lagere Tuinbouwschool ging hij in 1981 werken als terreinknecht bij de Dienst voor de Sport, werd in 1984 spuiter (Onkruidbestrijding) en wist zich door het volgen van allerlei deeltijdopleidingen (o.a. management en hoveniersopleiding in Velp) en mede door zijn grote praktijkervaring op te werken tot zijn huidige functie als opvolger van Hein de Kuiper (in 2010).
Hij heeft zijn kantoor in het gebouw van het Sportparkbeheer (het voormalige GILO) op het Sportpark Middenmeer, maar is praktisch de hele dag op pad ‘op een rondje langs de velden’.
Afwisseling
Tijdens ons gesprek gaat constant de telefoon. Als er b.v. een hek bij een veld stuk blijkt te zijn moet daar onmiddellijk iemand heen. Andere werkzaamheden moeten dan even wachten. Maar zulke onverwachte dingen maken dat het werk nooit saai wordt.
Nieuwe initiatieven
Een sportpark is tegenwoordig niet alleen maar een aantal sportvelden bij elkaar, maar steeds meer een voor iedereen toegankelijke ruimte met diverse mogelijkheden. Mede door zijn toedoen hebben bv. 3 studenten een footgolfproject opgezet in Sportpark Middenmeer en Voorland. En komt er bij a.s.v. FORTIUS een klein trapveldje van kunstgras op de plek van een voormalig speeltuintje, een initiatief van de club waar hij graag aan meewerkt.
Ook kwam er een verzoek van Christiaan Spekreyse die op het terrein van de hockeyclub Athena een inloopveldje wil realiseren. Ook hier zet Peter zich graag voor in. Clubs die meedenken daar houdt hij van en daar doet hij graag zijn best voor.
Fitnessroute
Door het hele sportpark komt een fitnessroute met op diverse plaatsen fitnessapparaten waarop een QR-code, zodat men via zijn mobiel een filmpje met aanwijzingen kan lezen. Via een hardlooproute van 2 ½ km. komt men langs de diverse apparaten.
In het Meerpark, op een voormalig grasveld midden tussen de sportvelden zijn al diverse apparaten geplaatst, alsmede een speelterrein met boldermuur en barbequeplekken.
Er is al een skateroute, aangegeven door een rode lijn, in een soort 8-vorm. En er kan geschaakt worden.
Sportpark Middenmeer en Voorland mooiste sportpark
Met trots vertelt hij dat Sportpark Middenmeer en Voorland het mooiste en grootste aaneengesloten sportpark van Amsterdam is. Het wordt ook steeds multi-functioneler.
Er zijn zelfs door een initiatief van de Universiteit van Wageningen fruitbomen geplant.
Er worden oogst-, mest- en snoeidagen georganiseerd. Het fruit is bestemd voor de sporters, die zich sinds kort ook met beachvolleybal kunnen bezighouden door de aanleg van een paar velden.

Kunstgrasvelden
Bijna iedere voetbalvereniging heeft tegenwoordig een kunstgrasveld, waardoor de velden intensiever gebruikt kunnen worden. Zo’n veld lijkt makkelijker in onderhoud dan een grasveld, maar dat is schijn. Vooral in het najaar als de bladeren van omringende bomen vallen is er veel werk aan de winkel. Die bladeren moeten steeds verwijderd worden. Anders zou er door meevallende zaden enz.. van alles gaan groeien wat natuurlijk niet de bedoeling is. Een kunstgrasveld gaat ongeveer 10 jaar mee.
Brand in clubhuis van T.O.G.
Ik vroeg of er door die openstelling niet meer criminaliteit op de terreinen voorkomt maar dat blijkt niet het geval. “Niet meer of minder dan voorheen”, al zijn er helaas wel hondenbezitters die de grasvelden als uitlaatplek beschouwen.
Er gebeuren wel meer nare dingen zoals de brand van het clubhuis van T.O.G. in augustus 2006, wat diepe indruk op Peter maakte. Hij stond erbij toen de vaten met bier letterlijk door de lucht vlogen en dreigden te ontploffen. Een zeer gevaarlijke situatie. Veel herinneringen van de club gingen helaas in vlammen op.
Op de vraag of hij zelf nog wat aan sport doet antwoordt hij dat hij bij TOS-Actief bij de veteranen voetbalt. Peter is niet zo gecharmeerd van het kunstgras, omdat je dan eerder last krijgt van je rug. Het is toch een andere ondergrond. Hij woont in een woning op Sportpark Middenmeer en Voorland. Last van rondhangende sporters die geluidsoverlast veroorzaken heeft hij niet. Natuurlijk maken ze lawaai maar je raakt eraan gewend. “Wat denk je van een woning in de binnenstad met al die herrie van het verkeer? Ik moet er niet aan denken!”
Twee miljoen bezoekers
Het doel van de sportparken is gelegenheid geven tot sporten en met een bezoekersaantal van 1,8 tot 2 miljoen op de sportvelden in Amsterdam Oost is het nut meer dan voldoende bewezen.
Peter vertrekt op zijn fiets naar Sportpark Drieburg om wat administratieve taken te verrichten. Ook dat hoort bij zijn werk. Maar hij houdt van afwisseling.
Ik ben onder de indruk van alles wat er gebeurt op de sportparken.
Mede dankzij Peter Vergeer.
Jo Haen – van Langen
Sinds een paar maanden staat er een nieuw gebouw van het sportparkbeheer op het terrein. Het oude is gesloopt.


Geef een reactie