Stadwijck

1

Bron: Watergraafsmeer in oude ansichten, deel 1 – J.H. Kruizinga – Alle rechten voorbehouden

Op de linkerhoek van de Kruislaan en de Middenweg lag een speeltuin die ‘Stadwijck’ heette. De naam is ontleend aan de buitenplaats die eertijds op deze plek was gebouwd en die door Gilles van Hoven in 1750 voor ƒ 4800,– werd gekocht. Stadwijck is in de Franse tijd verdwenen. In 1798 werd gesproken van de ‘gewezene hofstede’.

Later kwam er een speeltuin, waar het goed toeven was. Op deze plaats werd in 1921 de marechausseekazerne gebouwd, die in 1970 door de huidige werd vervangen.

P.S. Tegenwoordig (2018) is de voormalige kazerne niet meer als marechausseekazerne in gebruik, maar is Centrum Robert Koch – HVO Querido erin gevestigd.

Share.

1 reactie

  1. Marianne Boersma on

    Wij hebben er tegenover gewoond. Op de plaats van de speeltuin is door de eigenaar van de speeltuin een cafetaria gebouwd. Daarnaast heeft hij drie huizen laten bouwen waar zijn kinderen woonden met hun gezin. In de cafetaria werkte ook een zoon, Freek. Als Ajax speelde en het druk was op de Middenweg, kwam er geheid een aanrijding waarvan het verkeer op het kruispunt hinder had. Freek rende dan naar “de middenstip” en regelde het verkeer tot dat een agent het van hem overnam. Helemaal geweldig zoals hij dat deed en hoe iedereen zijn aanwijzingen opvolgde. Eigenlijk zaten we allemaal op dat moment te wachten, hij ook denk ik

Leave A Reply