1957 – 2016
Sinds 1975 schreef toenmalig Watergraafsmeerder Frank Roos voor het Amsterdams Stadsblad. (De krant was als Wiering’s Weekblad begonnen aan de Hogeweg.) De redactie vroeg hem artikelen voor de nieuwe pagina Oost. Later organiseerde hij edities voor alle windrichtingen in de stad plus kranten in Buitenveldert en de Bijlmer. Jarenlang beheerde hij het Watergraafsmeer-archief van historicus Jaap Kruizinga. In een serie korte stukken haalt hij herinneringen op.
Premier Willem Drees was in 1957 aan zijn vierde kabinet bezig toen hij op 5 februari aan de Hugo de Vrieslaan ‘zijn’ Dreeshuis kwam openen. Hij was daar twee jaar eerder ook al om de eerste paal te slaan. De officiële opening was in de geest van de premier sober en zuinig. De plechtigheid bestond voornamelijk uit toespraken. Hij was al 72 toen hij de opening verrichtte.
Toen het gebouw in 1983 na een ingrijpende renovatie heropend werd, sprak de naamgever de bewoners toe in een videoboodschap. Was hij er – toen 97 jaar – toch een beetje bij. De Dag van de Arbeid werd in Nederland nooit groots gevierd, maar in het Willem Dreeshuis was dat wel anders. Op die dag werd de Internationale (‘Ontwaakt verworpenen der aarde’) gezongen en kwam er altijd een kopstuk van de PvdA – immers de partij van de sociaaldemocraat Drees.
Minister-President Wim Kok kwam in 1988 en in 1998 als Kamerlid en in 2000 als premier. Kamerlid Tineke Netelenbos was er in 1993. Dat jaar was er een
optreden van Frits Lambrechts – ook al een rooie. Joop den Uyl was er in 1979. Wouter Bos kwam in 2003 als partijleider. Verschillende burgemeesters van Amsterdam waren ‘van de partij’, Job Cohen zelfs drie keer. Voorzitters van de PvdA, zoals Felix Rottenberg, speechten op 1 mei in het Dreeshuis en ook enkele bestuurders van vakbond FNV.
In 1987 kwam op 1 mei de voorzitter van de Tweede Kamer. Willem Drees is als Minister van Staat in 1962 nog eens op bezoek geweest. Dat was in hetzelfde jaar dat zanger Bob Scholte kwam optreden. En natuurlijk was er altijd taart met een rood tintje. Op verkiezingsdagen was in het huis vaak een stembureau, want bijna alle bewoners gingen stemmen.
Geef een reactie