‘Studiebegeleiding’

0

31 december 1940 – 31 december 1942

Door: Henk de Koning (1922 – december 2006), was zoon van dhr. De Koning, destijds hoofd van de Hogewegschool. Hij is geboren op de Linnaeusparkweg 13 en heeft daar gewoond tot 1951. Hij was werkzaam als leraar lichamelijke opvoeding.

Het Linnaeushof, waar Anneke woonde, anno 2006. Links een gedeelte van de katholieke Martelaren van Gorcumkerk. Door: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Na het behalen van de lagere akte gymnastiek, ging ik in 1941 studeren voor de hoofdakte onderwijzer bij de cursus Hogerwerf, die werd gehouden in de huishoudschool tegenover het Amerikaanse consulaat in de Moreelsestraat, één avond in de week van zeven tot tien uur ‘s avonds. Ik ging op voor A (pedagogiek — geschiedenis en Nederlands). Ik ging uiteraard per fiets, er was toen nog geen spertijd om acht 8 uur ’s avonds binnen te zijn!

Gelijk met mij ging uit de Watergraafsmeer ook ene Anneke van K. naar die cursus, een leuke pittige meid van mijn leeftijd. Zij sprak mij een van de eerste cursusavonden aan en vroeg of ze met mij mee mocht rijden, want een meisje alleen zo laat nog op straat… U begrijpt het! Volgaarne wilde ik de galante ridder zijn en bood aan haar voortaan op te halen en thuis te brengen. Ze woonde op het Linnaeushof. We konden het goed samen vinden en op een avond werd ik bij haar thuis uitgenodigd. Terecht wilden haar ouders weten met wie ze door de stad fietste. Zeer prettige mensen waren het. Anneke was katholiek en stak dat niet onder stoelen of banken, net zomin als ik dat deed over mijn gereformeerde afkomst. We hadden onderweg heftige theologische debatten, waar we niet uitkwamen. Anneke zei dat we het oordeel van mijnheer pastoor maar moesten vragen, waarop ik zei dat we dan evenzogoed naar professor Berkouwer, de gereformeerde predikant, konden gaan, die nota bene naast de pastoor woonde.

Er kwam niets van want ik moest in juli 1942 onderduiken en de studie afbreken. Anneke ben ik uit het oog verloren. Later hoorde ik dat ze weer met een protestantse student uit de Meer naar de cursus ging. Dat werd een liefdesverhouding die wegens de godsdienstverschillen is verbroken. Anneke zou daarna naar Curaçao zijn geëmigreerd. Het was een bijzondere meid. Dag Anneke, ik heb je vriendschap zeer gewaardeerd!

Share.

Leave A Reply