februari 2023
Door: Jo Haen
Op De Nieuwe Ooster staan bij diverse graven van bekende mensen bordjes met daarop informatie over de overledene. Wij vroegen ons af of het niet mogelijk was om ook bij de graven van de laatste burgemeester van Watergraafsmeer Johannes de Wit en Watergraafsmeerkenner bij uitstek, Jaap Kruizinga, zo’n bordje te laten plaatsen.
Mischa Smeding van DNO vond dat een goed idee. Voor het tekstbordje bij het graf van de burgemeester was geen toestemming van de nabestaanden meer nodig. Wel bij het bordje van Jaap Kruizinga. Zijn weduwe, mevr. Elika Kruizinga, was heel enthousiast en gaf meteen haar toestemming.
We hebben er even op moeten wachten maar sinds afgelopen week (begin februari) prijken er nu mooie tekstbordjes bij de grafstenen van bovengenoemde bekende Watergraafsmeerders.
De tekst op het bordje van burgemeester de Wit luidt als volgt:
Johannes Wilhelmus de Wit
Beesd, 1860 – Hilversum, 1937
Johannes Wilhelmus de Wit was de laatste burgemeester van de zelfstandige gemeente Watergraafsmeer van 1899 tot 1921, het jaar dat Watergraafsmeer werd geannexeerd door Amsterdam. De burgemeesterswoning bevond zich op de Middenweg 63.
Hij was een sociaal bewogen mens, populair en zeer daadkrachtig. Gedurende zijn ambtsperiode werd de Linnaeusdwarsstraat (de Hibsekrib) bestraat en kreeg de straat verlichting, waarvoor een lantaarnaansteker werd benoemd. Ook durfde hij beslissingen te nemen die door de Watergraafsmeerse bevolking niet altijd in dank werden afgenomen. Zijn voornaamste wapenfeit was het verbieden van de Pinksterdriefeesten, ondanks een storm van verontwaardiging.
Op 31 december 1920 zat hij de laatste raadsvergadering van de Watergraafsmeer voor in de secretarie, Linnaeusparkweg 20-22. Een dag later, op 1 januari 1921 hield gemeente Watergraafsmeer op te bestaan en werd onderdeel van Amsterdam.
En de tekst op het bordje van Jaap Kruizinga luidt als volgt:
Jacobus Henricus Kruizinga
Amsterdam, 1913 – Amsterdam, 1996
Jacobus Henricus (Jaap) Kruizinga was een onderwijzer, die zijn hele leven in de Watergraafsmeer gewoond heeft. Hij was mede-oprichter van de Vereniging voor Heemkennis “Ons Amsterdam’.
Hij schreef talloze boeken over Amsterdam, maar vooral is hij bekend geworden als schrijver van boeken over de Watergraafsmeer, zijn meest geliefde onderwerp. ‘De liefde tot de Meer was hem aangeboren’.
Hij liet in 1955 een gevelsteen met een zwaan – symbool van de Meer – met de letters WGM, inmetselen in de gevel van zijn huis Het Huys met de Swaen, op het Robert Kochplantsoen 25. De steen uit 1762 was afkomstig uit het toegangshek van de Watergraafsmeer. Ook zijn grafsteen wordt gesierd door een gevelsteen met een zwaan.
De bordjes zien er prachtig uit. Ga ze gerust eens bewonderen. Met dank aan DNO.
Geef een reactie