20 december 1971 – 21 december 1977
Auteur: Marella Karpe – Verteller: Frans Boom (22 april 1949) kwam in zijn tweede studiejaar in de Casa wonen en heeft er zes jaar gewoond. In 1977 vertrok hij omdat hij inmiddels was afgestudeerd en een baan had.
In de periode dat Frans in de Casa woonde, waren er in zijn herinnering weinig conflicten, noch met de directie, noch met medebewoners. Dat was in de periode 1968-1970 wel anders, met als ‘hoogtepunt’ het conflict dat ontstond nadat studenten voor hun aangrenzende ramen ieder een grote letter hadden opgehangen die samen de zin vormden ‘Johnson Moordenaar’. De directie verbood dit, de politie kwam er aan te pas en het incident haalde de landelijke pers.
Het had ten dele te maken met een veranderende tijdgeest. Maar een aantal oude conflictpunten waren ook opgelost: iemand mocht blijven overnachten – na invullen van een hotelbriefje – en de wekelijkse reinheidscontrole op de kamers werd niet meer gehouden. Door de recessie in het hotelwezen was het vaak mogelijk tijdens het zomerseizoen de kamer te blijven huren, Frans heeft zeker driemaal ‘overzomerd’.
Conflicten met medestudenten kan Frans zich evenmin nauwelijks herinneren. Wel weet hij nog dat hij in verkiezingstijd op zijn raam ‘of rechts’ plakte ter completering van een zin bij de buren ‘stem links’. Een onbekend gebleven persoon heeft zich toen met een sleutel toegang verschaft tot zijn kamer en de woorden verwijderd.
Eigenlijk was het niet nodig om de kamer af te sluiten, Frans heeft nooit meegemaakt dat er gestolen werd. De Casa had de naam dat er regelmatig mensen van het dak sprongen, maar Frans heeft dat evenmin meegemaakt. Er was wel eens geluidsoverlast van de feestjes, maar de meeste feesten werden in de kelder gehouden.
Studenten waren soms personeel, met name receptionist of telefoniste. Er was een heel ouderwetse telefooncentrale – naar verluid afkomstig uit een afgedankt cruiseschip – waar nog daadwerkelijk stekkertjes in contacten gestoken moesten worden om de verbinding met de kamer tot stand te brengen. Personeel en studenten hebben eenmalig eendrachtig samengewerkt bij het organiseren van een voetbaltoernooi en een feest waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de actie ‘To moet zwemmen’ bedoeld om de gehandicaptenorganisatie AGO aan een zwembad te helpen.
Geef een reactie