Tijdelijke constructie moet Oetewalerbug toegankelijk houden

0

Bron: oost-online.nl

De Oetewalerbrug is in slechte staat en zal over enige tijd worden vervangen. Sinds begin december mag zwaar verkeer daarom de brug niet over en de tram rijdt er stapvoets. Bussen worden omgeleid. Om de brug weer voor alle verkeer toegankelijk te maken wordt de brug eind juli verstevigd met een stalen constructie. De brug is dan een weekend lang gesloten. Op 29 juli mag alle verkeer weer over de brug.

Deze door Piet Kramer ontworpen brug uit 1924 is genoemd naar het dorp Oetewaal, of Outewaal of Houtewaal, dat vroeger aan de Zeedijk lag ter hoogte van de huidige Muiderpoort. Het dorp, dat reeds in 1387 wordt genoemd, werd in 1575 door de Spanjaarden platgebrand en in 1651 door een stormvloed geteisterd, maar steeds weer opgebouwd. In 1658 is het door de gemeente Amsterdam geannexeerd. De Linnaeusstraat heette voor 1878 Oetewalerweg en was de weg van Oetewaal naar de Watergraafsmeer. De Oetewalerbrug wordt in de volksmond ook wel Hemabrug genoemd vanwege de nabijheid van de Hema. Hierboven staat een voorganger van deze brug uit 1903.

Uit onderzoek bleek dat de fundering van de brug, die de Middenweg met de Linnaeusstraat verbindt, niet meer voldoet aan de zware eisen voor een drukke verkeersweg. Een gedeelte van de houten funderingspalen is aangetast door bacteriën. Nader onderzoek moet uitwijzen of de brug kan worden hersteld of dat hij vernieuwd moet worden. Voorlopig moet een stalen constructie ervoor zorgen dat de brug toegankelijk blijft voor alle verkeer.

 

Share.

Leave A Reply