Bron: Dagblad De Waarheid – 25 januari 1952
Nieuw terreinencomplex bij hoek Kruislaan half gereed.
Ook Wilskracht, Z.P.C., St. Louis en O.D.O.S. hebben nu onderdak.
Reikhalzend als kapiteins van oude, vervallen schepen, die de dag zien naderen waarop zij zich aan een nieuwe kiel zullen verpanden, wachten twaalf Amsterdamse voetbalclubs op het moment, dat het einde zal betekenen van hun zwerversbestaan. Wij mogen het gerust ongeduldig wachten noemen, daar komen deze verenigingen eerlijk voor uit. En de heer E. Kupers Jr., Inspecteur van Lichamelijke Opvoeding der Gemeente Amsterdam, die het mikpunt van alle verlangens der Amsterdamse sportverenigingen is, zal wel geloven, dat het een hard gelag betekent om van de kersverse groene velden, waarvoor de gemeente aan de Middenweg gezorgd heeft, af te moeten blijven.
“Tot 1 September nog”, heeft de heer Kupers tot de gelukkige adspirant-bewoners van het grote sportcomplex Kruislaan-Middenweg gezegd. “Waarom niet 1 April?” repliceren nu de twaalf voetballende gemeenschapjes, die er meer dan genoeg van hebben overigens dankbaar onderhuurder te moeten zijn of voor een tweede Ahasverus door te gaan…..
Wanneer men zich de positie van de verenigingen Wilskracht, O.D.O.S., Z.P.C., St. Louis, A.S.V.A., Meerboys, Brandweer, Madjoe, Centrum, T.O.G., D.J.K. en O.V.VO. wil indenken, is het nodig een greep in de geschiedenis te doen.
Het jaar 1939 komt dan naar voren als de datum, waarop de gemeentelijke commissie voor sport zich accoord verklaarde met het plan, om de terreinen ter hoogte van Middenweg-Kruislaan grondig onder handen te nemen. De oorlog brak uit en vele van de velden kwamen voor de productieslag in gebruik. Toen gingen een aantal van de ter plaatse gehuisveste clubs reeds zwerven…..
Een andere datum: 1946.
Het gemeentebestuur verleent een crediet van driekwart miljoen gulden om een sportcomplex ter hoogte van Middenweg-Kruislaan te stichten. Doch er bestonden struikelblokken, in casu de Provinciale Staten en het Rijk. Het duurde drie lange jaren voordat die struikelblokken overwonnen waren. Drie jaren, waarin actieve clubs als de twaalf genoemde vroegen: “Wanneer komt er nu iets van?” En ondertussen de oude terreinen maar weer op maandcontract van de gemeente gingen huren.
In 1949 verschenen eindelijk de bulldozers op de Middenweg; de uitvoering van het grote project begon. En de clubs gingen wéér zwerven, maar nu met het vooruitzicht, dat er aan hun misère spoedig een einde zou komen.
Kleedkamers en kantine
Bijna alle verenigingen begonnen met soort gelijke kleedkamers met kantine, als je goed kijkt dan zie je nog een overblijfsel van zo’n kantine bij de voetbalvereniging Fortius. Eroverheen is de huidige kantine in 1967 gebouwd.
J.H. van Rhee zegt
Mooi dat adresboek met clubs waar ik nooit van heb gehoord. Prachtig naslagwerk.