1924 – 1940
Auteur: Jacqueline Nijland – Verteller: Mevrouw Mouwen-Boekelo – (1919) woonde in Jeruzalem. Ze groeide op aan de Linnaeusparkweg, het eerste huis op de hoek. Daar keek ze zo over de Ringvaart met aan de andere kant de gashouders. Haar mooiste jeugdherinneringen zijn die aan de Oranjevereniging. Met haar drie zusjes, waarvan zij de tweede was, en haar broer groeide ze op in de vooroorlogse Watergraafsmeer.
Je keek er het hele jaar naar uit. Koninginnedag was toen op 31 augustus en de Oranjevereniging organiseerde het feest. Meneer van de Linde (de opa van de beroemde Wibo van de Linde van Tros Aktua) was de grote man achter de Oranjevereniging. Er kwam van tevoren een man aan de deur om het geld op te halen. Voor elk kind moest betaald worden, ik hoor mijn moeder nog mauwen.
In je mooie witte jurk met oranje strik mocht je meelopen in de optocht. De mannen met kokardes voorop, dan de muziek en dan de kinderen, van groot naar klein. We liepen naar de Hoeve in Voorland. Je kreeg een glaasje ranja en er werden spelletjes gespeeld. Zaklopen, blokjes rapen, touwtje springen. Vooral zaklopen vond ik leuk.
Het eindigde met het amateur-theater in het openluchttheater van Frankendael. Toen ik klein was mocht ik nog niet mee, later wel. De oprijlaan van Frankendael was donker, maar het theater was helder verlicht. Vadertje Langbeen werd er bijvoorbeeld gespeeld. Meneer Polak (een jodenman van de Linnaeuskade) was actief in het theater. Ik heb zelf daar ook nog aan meegewerkt, met een bordje: Ik breng Hulde aan de donateurs.
Ik heb Koningin Emma, de moeder van Wilhelmina nog gezien, in een open rijtuigje met haar weduwekapje op. Een vriendelijke dame. Ik moet toen een jaar of 10 geweest zijn.
Geef een reactie