Van Anna’s Ruigte naar de Joodse begraafplaats

3

7 juli 2019

Door: Jo Haen (1939) Geboren in Purmerend. Woont sinds 1963 in de Watergraafsmeer. Samen met Ron de Wit beheert zij deze website. Ze schrijft verhalen, interviewt mensen in de WGM en organiseert verhalenwandelingen.

Marleen geeft uitleg – Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Op zondag 7 juli was er weer door Vrienden van Watergraafsmeer een verhalenwandeling georganiseerd, deze keer naar Anna’s Tuin en Ruigte en via het Science Park en het  Flevopark naar de Joodse begraafplaats Zeeburg.

Marleen vertelde enthousiast over het project
Ik had van te voren met Marleen Feldbrugge, ecoloog en projectmanager van Anna’s Ruigte afgesproken dat zij iets zou vertellen over dit geweldige project. En dat deed ze met veel enthousiasme.
Anna’s Tuin & Ruigte is een centrum waar kennis over natuur en alternatieve vormen van landbouw zoals de permacultuur met elkaar gedeeld wordt. Een plek waar kinderen, jongeren en volwassene kunnen leren over natuur en natuurwaarde door gebruik te maken van de natuurbibliotheek of deel te nemen aan informatiebijeenkomsten, lezingen, speurtochten en excursies.

Buurtbewoners kunnen zelf groente en bloemen kweken – Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Buurtbewoners kunnen zelf groenten verbouwen
Ze vertelde dat buurtbewoners zelf wat groenten kunnen verbouwen op een stukje grond aan het begin bij de Kruislaan. We wandelden door het prachtige gebied met veel groen, wilde planten, compostbakken en onverwachte doorkijkjes.
Het was een eyeopener voor de meeste deelnemers aan deze wandeling. Een stukje prachtige natuur in het verder verstedelijkte gebied van het Science Park. Ik ben blij dat er toch nog iets behouden is gebleven van het groene landschap dat het voorheen was.

Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Rod Stewart in het Flevopark
Via de gebouwen van de UVA liepen we richting Ooster Ringdijk. Op een leeg stuk grond tegen de dijk aan stond tot de jaren 70 van de vorige eeuw nog de prachtige boerderij Voorheen van de familie Ter Beek. Helaas gesloopt en waarvoor? Er is niets voor in de plaats gekomen.
Het Flevopark is ook altijd een bezoekje waard. Zelfs Rod Stewart heeft hier eens een oefenpartijtje gevoetbald, gekleed in het nationale kostuum van het Schotse elftal, compleet met kousen met kwastjes!

De Joodse begraafplaats Zeeburg – Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

De grootste Joodse begraafplaats van Europa
De Joodse begraafplaats Zeeburg was deze dag open voor publiek (iedere eerste zondag van de maand). Ook hier kregen we een stukje informatie van een aardige vrijwilligster, die vertelde dat er wel minstens 100.000 arme Joodse Amsterdammers begraven liggen, vooral kinderen. De begraafplaats is in 1714 in gebruik genomen, bevond zich al jaren in een slechte staat van onderhoud. Gelukkig is men in 2011 begonnen met de renovatie. Met behulp van Joodse en Marokkaanse jongeren. Diverse grafstenen zijn opgeknapt, een gedeelte van het omvangrijke gebied (de grootste Joodse begraafplaats van Europa) is gemaaid, ontdaan van troep terwijl er ook een nieuw toegangshek is geplaatst. In 2014 is de begraafplaats aangewezen tot gemeentelijk monument.

Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Verscholen grafstenen
We maakten nog een kleine wandeling over de begraafplaats en zagen dat er hier en daar nog grafstenen verscholen stonden. Via de nieuwe Maria Sklodowska-Curiebrug met de opvallende toldeur en de Carolina MacGillavrylaan wandelden we rustig naar café Polder, de voormalige Anna Hoeve, waar we onder het genot van een kopje koffie in de vroegere stal, nog wat gezellig konden napraten.
Jo Haen

Met dank aan Marleen Feldbrugge van Anna’s Ruigte, de Vrijwilligers van de Joodse Begraafplaats en John Haen voor de foto’s

Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

De compostbakken – Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

De Ooster Ringdijk met rechts het Flevopark – Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Na de uitleg een kleine wandeling over de begraafplaats – Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Op deze plek zijn nog niet zo lang geleden 2 mensen begraven – Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Een ‘plattegrond’ van de begraafplaats met een indeling van de soorten graven – Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Na afloop aan de koffie in café Polder, de voormalige Anna Hoeve – Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Share.

3 reacties

 1. Josée de Meere Bedankt voor het verslag en de prachtige foto’s van
  de wandeling afgelopen zondag.
  Wat was het geweldig leuk en interessant.
  Je komt daar normaal gesproken niet zo gauw, dus het
  was echt een openbaring.

 2. Harry & Marcelina Wat is het daar veranderd zeg. Echt niets meer van te herkennen wat het vroeger is geweest. Heb ook daar best leuke herinneringen van, maar de omgeving helpt niet bij het ophalen daarvan. Afijn, zo gaat dat. Vroeger werd de stad ook uitgebreid en moet dat een hele verandering zijn geweest voor de mensen die er toen woonden. Marleen deed het ook leuk. Altijd goed te zien dat jonge mensen gepassioneerd zijn over iets wat ze bezig houdt en bovendien ook de wereld kan verbeteren. Leuk hoor. Kortom, we vonden het weer leuk om er bij te zijn en zien al weer uit naar de volgende wandeling.
  Groetjes van ons en tot de volgende keer.
  Harry & Marcelina

 3. Truus Hansen on

  Truus Hansen Jo, bedankt voor het leuke verslag en de prachtige foto’s. Het was een openbaring, de uitleg was fantastisch . Ik heb ervan genoten en wist niet, dat er zo’n mooi stukje natuur zo dichtbij was.
  Ook naar de joodse begraafplaats kijk je nu met andere ogen.

  Truus Hansen

Leave A Reply