1959 – 2024
Bron: Het Parool
Auteur: Dylan van Eijkeren
Het Chassé Hotel Residency aan de James Wattstraat in de Watergraafsmeer was voorheen een kerk. ‘Als ik hier rondkijk, denk ik: dit komt van hogerhand’
‘Dit komt van hogerhand’
Danser slash projectontwikkelaar slash hotelbaas Lenny Balkissoon (66): “Trots is niet het woord, ik ben dankbaar dat ik dit heb mogen en kunnen doen. Als ik hier rondkijk, denk ik: dit heeft nooit uit mijn simpele brein kunnen komen. Dit komt van hogerhand.” Treffend gesproken, in een voormalige kerk.
‘Dit’ en ‘hier’ hebben betrekking op Balkissoons hotel aan de James Wattstraat in de Don Boscobuurt. Het duurde even – en toen nog wat langer – voordat het opende. Voor een deel kwam dat door corona, voor een ander deel door een procederende buurman, en waar bleven de gemeentelijke vergunningen?
Het Balkissoon Theater met 600 zitplaatsen
Nu is het open, als Chassé Hotel Residency, en in september gaat het nog opener: dan zal het schip van de voormalige kerk dienst gaan doen als theater, met zeshonderd zitplaatsen. Balkissoon: “Dat gaat het Balkissoon Theater heten. Ik wilde dat eigenlijk niet, maar mijn zoontje zei: ‘Papa, kijk dan naar Tuschinski, Albert Heijn en Heineken, die noemden hun bedrijven ook naar zichzelf.’”
Balkissoon zegt: “Het gebouw wordt hergebruikt, zoals dat heet, maar tegelijkertijd geef ik het de oude functie juist terug: mensen samenbrengen.” Want hij wil de buurt actief betrekken bij de nieuwe bestemming van de kerk. In het theater komen veertig replica’s te hangen van wereldberoemde meesterwerken: Rembrandt, Van Gogh, Monet – wat niet al.
Hotelmanager Shelley Hoekstra (33): “Amsterdammers hebben, net als ik, geen zin om in de rij te staan bij een museum, en rijen zijn tegenwoordig overal. Hier kunnen ze dezelfde werken zien zonder rij, en zonder te hoeven betalen.”
Buurtkroeg voor een horecavrij stukje in Oost
Om de Don Boscobuurt verder te gerieven zullen de serre – hoog, licht en groen – en het aanpalende terras komend jaar tot café worden omgetoverd, zodat dit nagenoeg horecavrije deel van Oost een buurtkroeg krijgt.
De ruimte onder de glazen, modernistische koepel van de kerk – voorheen stond daar het altaar – wordt het restaurant. Balkissoon overwoog eerder dat aan een ‘derde partij uit te besteden maar dan heb je niks meer te vertellen over wat daar gebeurt, zo’n pachter kan het zelfs meteen doorverhuren.’
Daarom doen Balkissoon en Hoekstra het nu zelf: wie een feest, diner, partij of evenement wil organiseren, mag bellen: bitterballen of volledige catering worden geregeld.
Galeriegevoel
Het Chassé Residency telt 77 kamers, maar eerst: waarom dat ‘residency’ in de naam? Hoekstra: “De meeste kamers zijn voorzien van een keukentje.” Het zijn frisse, modern-klassieke hotelkamers, uitgerust met afzuigkappen, regendouches en inductieplaten – en lekkere bedden. Aan de muren: kunst. “Prints hè,” zegt Balkissoon, “en zeefdrukken. Allemaal echt, allemaal genummerd.”
Ook de gangen hangen vol kunst, aangekocht of speciaal voor het hotel gemaakt – hingen er prijskaartjes onder, dan drong zich een galeriegevoel op. Is Balkissoon niet bang dat de kunstwerken in de trolleys en weekendtassen van zijn gasten verdwijnen? “Dan wil diegene het liever hebben dan ik. Dat kan.”
Nog even, dat kruis op de kerktoren, dat mag toch helemaal niet, nadat een kerk is ontheiligd? “Mag niet,” zegt Balkissoon, “maar het is toch zonde om weg te halen? En kijk dan,” hij wijst omhoog in de ontbijtzaal. Daar is een origineel beeld van Christus Koning ingemetseld. “Ook te mooi om weg te halen, toch?”
Stukje geschiedenis van de Christus Koningkerk
De Christus Koningkerk heeft in haar relatief korte bestaan – sedert 1959 – relatief veel misère te verduren gekregen. Het godshuis was in het naargeestige oorlogsjaar 1944 een belofte van katholiek Amsterdam aan de Heer: indien de stad van vernietiging bleef gevrijwaard, zou er een votiefkerk ter ere van Christus Koning verrijzen.
In juni 1945 werd de belofte tijdens een sacramentsprocessie bezegeld. Van 1959 tot 1996 fungeerde de kerk als kerk, daarna werd ze gesloten; door de bisschop aan de eredienst onttrokken; met sloop bedreigd; door Ymere aangemerkt als appartementencomplex; tot gemeentelijk monument verklaard, en in 2011 door de woningbouwcorporatie voor een miljoen euro verkocht aan Balkissoon.
Geef een reactie