Van hofstede tot koopwoning

0

Bron: Meernieuws augustus 1994 – Jaap Kruizinga

De hoek Middenweg-Kruislaan in 1725. Rechts tussen het geboomte ligt de buitenplaats Middenmeer – Foto: 350 Jaar Watergraafsmeer – J.H. Kruizinga) – Alle rechten voorbehouden

Aan de Middenweg hoek Kruislaan is in de jaren 90 een flink aantal nieuwe koop- en huurwoningen gebouwd. De eerste koopappartementen werden op 15 juli 1994 opgeleverd. Van de sleuteluitreiking werd een feestelijke gebeurtenis gemaakt, bij welke gelegenheid ook een gedenksteen werd onthuld.
Hoe heeft het er op die plek in vroeger tijd uitgezien en wat is de geschiedenis van kavel 56 van de oude Watergraafsmeer? De historicus Jaap Kruizinga deed opzoekingen en wist te vertellen, dat hier in de achttiende eeuw de hofstede Midden-Meer lag.

Bron: Meernieuws 1994

Na de sloop is er later een kleine hofstede gebouwd, ook Middenmeer genaamd. Nadat de laatste boer Jan Koopmans naar boerderij Meergenoegen op de hoek Kruislaan/Rozenburglaan verhuisde werd hier in 1935 door prinses Juliana een blindengeleidehondenschool geopend. In 1983 moest de school helaas verhuizen naar Amstelveen, waarna de hofstede werd gesloopt en plaats maakte voor nieuwbouw, zoals hierboven vermeld.
Jo Haen

De latere, kleinere, hofstede Middenmeer – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Onthulling van een gedenksteen aan een van de nieuwe woningen op de hoek van Kruislaan en Middenweg (o.a. Teslatoren) door de dames Oldersom en Van der Kooi – (15 juli 1994 – Foto: Patrimonium

De gedenksteen – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply