1926 – 2023
Auteur: Erny Sieswerda (1939). In 1960 gehuwd met Cor van de Kleut. Ze woonde t/m haar 6e jaar in de Landbouwstraat nr. 17 en in 1945 verhuisde het gezin naar de Gaffelstraat nr. 33. Haar ouders bleven in Betondorp wonen tot hun overlijden in 1999, Sinds 1975 woont ze in Middenbeemster.
Bronnen: Gebouwd/verbouwd Betondorp 1923-1987 en 350 Jaar Watergraafsmeer van J.H. Kruizinga
Geopend in 1928
In 1928 werd de Openbare Bibliotheek van architect Dick Greiner opgeleverd. In 1977 werd de bibliotheek wegens bouwvalligheid gesloten. Dit betekende een groot verlies voor de buurtbewoners.
Gelukkig vond er gedurende 1983/1984 een restauratie van het gebouw plaats, waarvoor architect Onno Greiner met zijn compagnon Marien van Goor de opdracht kreeg.
Restaureren, renoveren en verbouwen
De opdracht bestond uit het restaureren van zijn vaders’ bibliotheek, het renoveren van de de twee bovenwoningen en het verbouwen van de karrenberging en garages tot buurthuis. Bij deze restauratie werd de fundering verbeterd en werd de gevel met kunststof isolatieplaten bekleed. De laag is afgewerkt met een minerale bepleistering, die dicht bij de grove structuur van de oorspronkelijke pleisterlaag komt. Er werden speciale sponningen ontworpen om met behoud van de karakteristieke ramen thermopane beglazing toe te kunnen passen.
Glas-in-loodramen waren gestolen
Ook de ruimtes werden aangepast en de tot aan het plafond lopende glas-in-loodramen die na de sluiting van de bibliotheek uit het gebouw gestolen waren werden gereconstrueerd, evenals de glas-in-loodraampjes aan de zijgevel. Terwijl de oranjebruine kleur van het houtwerk door lichtgrijs werd vervangen.
Nu het Brinkhuis
In 2008 viel het doek voor de bibliotheek en werd het helaas gesloten. Het is sinds die tijd wel een buurthuis gebleven, het Dynamo Servicepunt Brinkhuis .
Herinneringen van Etty Sieswerda:
Het gaat over het Buurthuis of Gemeenschapshuis… ik weet niet hoe het nu genoemd wordt, maar hier zetelde eertijds een vishandel. Bovenstaande foto toont het gebouw helemaal zichtbaar en ik zie dat het een behoorlijke ruimte moet zijn geweest. Mijn moeder was er vaak te vinden en deed mee aan koersballen, Engelse les en zong heel graag bij het seniorenkoor. Ik weet niet of de foto met de titel Eerste prijs verwijst naar een zangconcours, maar het lijkt me wel. Het zou het VARA Zangconcours voor Ouderen kunnen zijn geweest, want dat werd in die jaren nog gehouden.
Kerststukjes maken
De andere foto’s zijn gemaakt van een middagje kerststukjes maken. Dus er was wel heel wat voor de ouderen in het Buurthuis te doen. Het moet allemaal rond 1985 zijn geweest en het lijkt me dat het er heel gezellig was.
Oud papier ophalen
Mijn vader was ook ingeschakeld bij het buurthuiswerk. Hij haalde namelijk met de bakfiets oud papier op. Na het overlijden van mijn moeder kreeg hij toen (82) ook nog een beetje scharrel met een paar damesleden van het koor. Eerst Rie en toen Henne. Misschien weet iemand nog wat over die romances.
Reacties zegt
Jan Wiesemann
Betondorp is nog de onbekende schat van Amsterdam. Het is met recht een dorp binnen de stad en dat is al heel uniek.
Karin Palsenbarg-Hoogewoning
Kwam er zooo graag
Maya Kooman
Op woensdag en zaterdag middag ruilen van boeken bij een strenge bibliothekaresse, er mocht nauwelijks gesproken worden, in ieder geval gefluisterd. Vlgs mij hing er een bordje met de woorden STILTE en je mocht drie boeken meenemen, verhalen, geschiedenis en ik denk sprookjes of aardrijkskunde, helemaal zeker ben ik er niet van, wel keurig gestempeld en te laat inleveren betekende boete