Verder op de banketbakkersschool

1

31 december 1957 – 31 december 1962

Door: Robert Min werd op 13-9-1943 geboren in Amsterdam. Na het voltooien van de banketbakkersopleiding aan de school in de Wibautstraat ging hij in militaire dienst. In 1964 emigreerde hij naar Amerika, waar hij onder andere 22 jaar een eigen banketbakkerij/tearoom had. Hij woont nog altijd in Amerika.

Taart voor de jaarlijkse tentoonstelling foto Robert Min Alle rechten voorbehouden

Diverse markante leerkrachten brachten hun kennis over aan de leerlingen van de banketbakkersschool.

Mijnheer Willms heerste in het Chocolaterie lokaal. Hij was daar maar 2 of 3 jaar , daarna begon hij zijn eigen banketbakkerij , hij nam banketbakkerij Opijnen in de Oosterparkstraat over.
De nieuwe leraar was Mijnheer de Vos, niet veel met hem gedaan. Hoofd van de school was G. (Geert) Griever.

Van Asselt was een echte banketbakker , zijn lessen waren altijd op de praktijk gericht en hij gaf ons advies hoe je de examens moest doen. Altijd had hij een stukje deeg in de koelkast om je te helpen.
Hij was ook part time banketbakker op het Paleis , als er een Staatsdiner of andere belangrijke diner was. Hij nam altijd 3 of 4 studenten mee, dat was een hele eer als je werd gekozen.
In zijn klassen bakten we ook de 1000 broodjes voor de Sinterklaas optocht in Amsterdam.
Met hem bakten wij speculaaskoekjes, die wij verkochten op het Leidseplein om geld in te zamelen voor voor het “Kamphuis” op de Veluwe.
Hij stoomde je klaar voor je examens, altijd een paar tips om je te helpen,niet alleen een leraar maar een vriend.

G.(Govert) Moerbeek was de man van de banketbakkerij-ijssalon , alles over ijs en wat koud is. Hier leerde je, hoe je echt ijs maakt. Kook de melk en room , mix de suiker en de eieren, voeg een klein beetje warme melk toe, dan alles samen aan de kook brengen. Snel laten af koelen en draaien in de ijsmachine. Echt roomijs.
Moerbeek was een interessante, artistieke man, altijd klaar voor een geintje, een echte persoonlijkheid. Wie herinnert zich niet de vinger? De vinger afgehakt door de ijsmachine, werd aangeboden op een schoteltje met een blaadje sla aan Moerbeek, die onderuit ging, Moerbeek die struikelde en met zijn gezicht in een taart terecht kwam!

Tijdens de jaarlijkse tentoonstelling/open huis werd zijn lokaal omgetoverd tot een echte ijssalon. Konden de bezoekers een lekker ijsje of coupe bestellen, heerlijk!! Het motto “Voor een zacht prijsje…..koopt U een banketbakkers ijsje”
Hoog op de lijst stond een coupe van vanille ijs en Haagse bluf. Haagse bluf, opgeklopt eiwit met rode bessensap, oooh zo lekker. Zo genoemd, zeggen ze, omdat den Haag “full of hot air” is.
Van Asselt en Moerbeek bouwden ook levens grote dragant ( is een suikerdeeg) modellen van het Renault gebouw, het toen nieuwe “Hilton” hotel aan de Apollolaan ( John Lennon and Yoko Ono verbleven hier dagen in bed), en de nieuwe “Statendam” (het schip) .

Hilton hotel gemaakt van dragant. Dit suikerwerkmodel werd opgestuurd naar New York Alle rechten voorbehouden

Voor het eerste verhaal over de school ga naar: De geur van chocola

Share.

1 reactie

  1. Erg leuk om dit artikel te lezen, ikzelf heb hier op school gezeten, en van alle genoemde leraren les gehad!

Leave A Reply