Verdwenen gevelsteen D’MOOLEN aan de Ringdijk 10

0

Opsporing verzocht

In 2011 kreeg het secretariaat van de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen het bericht van de heer Lolke Rang dat in 2010 het pand Ringdijk 10 was gesloopt en vervangen door nieuwbouw.
Het gesloopte pand van omstreeks 1900 was op zichzelf niet bijzonder, wel bijzonder was de, in de top ingemetselde gevelsteen met een paltrokmolen.

Foto: Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen

In een verkoopakte van 1761 wordt gesproken van ‘twee huizen en hun erven gelegen in deze Meer aan de Ringdijk bij de Middelweg, daar de Moolen in de gevel staat”
(Kruizinga, Watergraafsmeer eens de parel aan de kroon van Amsterdam, 1948, pag. 123 – 124 – 125).

Deze gevelsteen is NIET in de nieuwbouw teruggekeerd.
Informatie bij de afdeling Handhaving Bouwen van het Stadsdeel Oost gaf geen duidelijkheid.
De heer G. Huizinga, inspecteur, liet ons (VVAG) weten dat ‘in de sloopvergunning van 15 mei 2007 geen nadere aanwijzingen of verplichtingen ten aanzien van een gevelsteen staan.
Het pand was geen monument en is ook niet daarop getoetst.
De gevelsteen is dan ook niet als afzonderlijk onderdeel bewaard gebleven, volgens mijn informatie’.

Zou dit historische documentje, een van de weinige oude gevelstenen in de Watergraafsmeer werkelijk met het sloopafval afgevoerd zijn…..? Het lijkt ons onwaarschijnlijk!
Mocht iemand iets weten over deze gevelsteen, ‘m zien staan bij een antiquair of bij een opkoper, of ‘m ergens anders aantreffen laat het weten aan de VVAG.

Onno Boers
www.amsterdamsegevelstenen.nl

Share.

Leave A Reply