Het verhaal over de van ’t Hofflaan 19

3

31 december 1887

Door: Jo Haen (1939) Geboren in Purmerend. Woont sinds 1963 in de Watergraafsmeer. Samen met Ron de Wit beheert zij deze website. Ze schrijft verhalen, interviewt mensen in de WGM en organiseert verhalenwandelingen.

Een oude reclameschildering weer zichtbaar in de Pasteurstraat. A. van Deudekom – comestibles

Van ’t Hofflaan 19. .
Foto: Fam. Jan van Deudekom © Alle rechten voorbehouden

Op de hoek van ’t Hofflaan 19/Pasteurstraat staat een groot woon/winkelpand. De huidige eigenaar is het aan het renoveren, wat een hele klus is want het is een vrij groot gebouw. Het pand staat momenteel helemaal in de steigers. Toen ik er een paar weken geleden langsreed viel mij de grote muurreclame op met de volgende tekst:

A. van Deudekom
In Kruidenierswaren en grutterswaren
Comestibles Fijne vleeschwaren
Delicatessen etc.
Telef. 52987

De nieuwe eigenaar vertelde me dat er voorheen een groot houten bord voor had gezeten met een reclame van Helisport. Die fitnessclub was er rond 1986 in gekomen. Eerst onder de naam Universal en daarna onder de naam Helisports.

Ik wilde graag wat meer weten over A.van Deudekom en kwam via Paul van Deudekom aan de volgende informatie.

Johannes van Deudekom (27-04-1866 – 19-09-1936) trouwde in 1888 met Adriana van Straaten, die een winkeltje had in kruideniers- en grutterswaren op de Ringdijk 66. Bij hun trouwen kwam hij in de zaak. Later is de zaak naar Ringdijk 68 verhuisd.

Johannes en Adriana hadden 11 kinderen (3 zoons en 8 dochters).

Zoon Gerardus Albertus (9-10-1896) nam in 1925 de zaak op de Ringdijk over van vader Johannes.

Zoon Johannes Jacobus (12.11.1900), begon een bakkerszaak in 1923 in de Willem Beukelszstraat 35.

Zoon Adrianus Johannes (06-09-1890 – 29-01-1967) is degene die de winkel begon in de van ’t Hofflaan 19. Zijn zoon Pieter Johannes (31-01-1923 – 13-09-1966), vader van de bekende cabaretier Joep van Deudekom, nam later de zaak van zijn vader over.

De prijzen van de levensmiddelen waren toen wel wat anders dan nu: Voor 150 gram boterhamworst betaalde je 59 cent, voor 100 gr. Jonge Leidse 100 gr. 30 cent en voor oude Leidse 38 cent……

Aangezien zoon Pieter al in 1966 overleed en vader Adrianus in 1967 kwam het pand in dat jaar in handen van de beddenfirma Vroomshoop.

In 1985 werd het pand verkocht aan de fitnessclub. Na een verbouwing van 2 jaar werd die club op 27 juni 1987, ondanks protesten vanuit de buurt, geopend. Men was bang dat er een sexclub in zou komen of dat een sportschool criminelen zou aantrekken.

In 2010 is de club ter ziele gegaan. Volgens de eigenaar doordat er teveel fitnessclubs zijn tegenwoordig. Helisports verkoopt nu fitnessapparatuur waartoe men al eerder, naast de fitnessclub, was overgegaan. Het kantoor bevindt zich op de Overdiemerweg in Diemen.

Door de renovatie van het pand is de muurreclame van A. van Deudekom weer zichtbaar. Ik hoop dat deze prachtige muurreclame zal worden opgeknapt zodat het in zijn oude glorie een sieraad voor de buurt zal blijven.

Lees ook: Zingen bij de kassa

Van ’t Hofflaan 19 (1985). .
Foto: Fam. Jan van Deudekom © Alle rechten voorbehouden

Advertentie in clubblad van RKSV De Meer 18-4-1938. Alle rechten voorbehouden

Advertentie in clubblad van RKSV De Meer 18-4-1938. Alle rechten voorbehouden

De muurreclame van Helisports. Alle rechten voorbehouden

Het pand in de steigers – 2012. Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

De muurreclame van A. van Deudekom is weer zichtbaar – 2012 .
Foto: Jo Haen © .

Van ’t Hofflaan 19/hoek Pasteurstraat – 2012 .
Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Share.

3 reacties

 1. Hoi Henk,

  Ook ik was vanaf het eerste uur lid bij deze sportschool, jouw ongelukje kan ik mij nog wel herinneren.
  George, Mike, Alice, vader Jan en zeker moeder Nel waren hard werkende mensen.
  Wat jij vervolgens schrijft !!!!!!!!! “penoze en criminele randfiguren” !!!!!!!! Er zullen er best 1 of 2 of 3 tussen gelopen hebben, waar niet, maar ik bestrijd dit toch echt hoor over dat de meeste bezoekers “penoze en criminele randfiguren” waren. Hoe kom je daar nou bij.
  Diverse agenten trainden trouwens in deze sportschool.
  Nee Henk ik heb hier tot 1992 (verhuizing Almere) 4x per week getraind en heb zeer goede en warme herinneringen aan sportschool Universal.

  Groet,
  Ron de Wit

 2. Van Kruidenierswinkel tot sportschool

  Ik heb in 1987 nog gesport bij Univeral Fitness. Het waren twee broers die deze sportschool, fitnessclub waren begonnen. kosten nog moeite werden gepaard om er een luxe inrichting te realiseren met hele dure finesss apparatuur.
  Lang heb ik er niet gesport, want een van de eerste dagen dat ik daar aan het fitnessen was, ging ik al door een van de muren van de sportschool heen met een heel zwaar gewicht waarvan ik dacht dat deze niet zo zwaar tillen was, aangemoedigd door een van mijn mede sporters, die dachten dat ik dit wel zou kunnen.
  Het was mijn eerste dag, maar ook meteen mijn laatste bij Universal aan de van t, Hofflaan en eigenlijk was ik er niet zo rouwig om ,dat ik er niet meer kwam.
  De meeste bezoekers die er kwamen waren lieden uit de wereld van de penoze en enigszins criminele randfiguren die naar de sportschool kwamen in van de grote pooierbakken zgn. SUV.
  Ze zijn later inderdaad overgestapt op de verkoop van fitness apparatuur, dezelfde apparaten die ook in de sportschool stonden.
  Ik wist niet dat de familie van Deudekom er een kruidenierszaak had, zo leer je weer eens het een en ander

  Henk van Hunnik, 2013

 3. Deud was onze kruidenier – we woonden een straat verder en ik kwam als kleine jongen nogal vaak in de winkel – het was toen een echte toonbank-winkel – dus ver voor het zelfbedieningsexperiment wat de familie aanving in haar (bij voorbaat verloren) strijd tegen de grote winkel die Appie opende even verderop aan de overkant van de Middenweg. Maar voor die tijd had Deud de alleenheerschappij in kruidenierswaren en was er nog een officiële en strikte scheiding tussen de verschillende branches, zo moesten we voor de zuivel naar de winkel om de hoek in de van ’t Hoff, tegenover mijn tante, dan – en voor groente kwam er gewoon de groenteboer elke dag langs met paar en wagen – maar bij Deud ging het dus om de kruidenierswaren – over de toonbank, waarachter niet alleen de oude Deud stond, maar ook diens zoon en dochter (s?) – ze waren vrij hooghartig tegenover hun klanten en wogen de waren ‘vrij krap af’ (toen ging alles nog los, de suiker, de rijst, het zout, allemaal van uit grote houten bakken, in een papieren zak die op de weegschaal stond) (als je bij je klanten 995 gram ipv een kilo afweegt, heb je het eind van de dag tot al snel een hele kilo verdient) Mijn moeder had zwaar de pest aan dat stelletje en was zeer content toen die Appie er kwam.
  Deud heeft het natuurlijk niet gered, ik geef mijn moeder nog altijd gelijk bij haar ontrouw aan de lokale grutter.

Leave A Reply