18 november 2018
Door: Jo Haen (1939) Geboren in Purmerend. Woont sinds 1963 in de Watergraafsmeer. Samen met Ron de Wit beheert zij deze website. Ze schrijft verhalen, interviewt mensen in de WGM en organiseert verhalenwandelingen.
Sinterklaasintocht
Rond 12 uur, bij de IJsbreker, het beginpunt van de wandeling, was het nog een drukte van belang. Sinterklaas was met zijn gevolg een uur daarvoor op een boot langsgekomen op weg naar het Centrum. En heel veel kinderen hadden daarna met hun ouders wat gegeten en gedronken in de IJsbreker. Ik hoorde iets van 1000 kinderen. Men had buiten maar een barretje neergezet en gratis chocolademelk uitgedeeld!
Aan één arm hing ze uit het raam in de Swammerdamstraat
Wij waren met iets minder mensen, maar genoeg voor een leuke wandeling. De zon scheen, al was het koud. In de 1e Boerhaavestraat bewonderden we de prachtige deur en glas-in-lood-ramen van de voormalige banketbakkerij P. Reiding. In de Swammerstraat hing mevrouw Rozenman niet meer uit het raam, zich vasthoudende met één arm. Er was in 1970 brand uitgebroken op de 3e verdieping. Ze durfde niet te springen, gooide wel haar poes in het vangnet. Toen ze zich tenslotte toch maar liet vallen kwam ze naast het net terecht, op de schouder van de buurman die het net vasthield! Verder ging het verhaal niet.
Leeuwen in de Leeuwenhoekstraat
We verlieten maar snel de lugubere plek des onheils om in de Leeuwenhoekstraat de prachtige stenen leeuwen te bewonderen, die daar door toedoen van buurtbewoners waren geplaatst. Bij de Nieuwe Amstelbrug, op de muur van Blasiusstraat 4, heeft de Werkgroep Historische Gevelreclames oude reclames van Minerva en REO weer tot leven gewekt, prachtig om te zien. Hulde aan deze Werkgroep.
De wieg van Blooker
Aan het Oetgenspad stond vroeger een molen, De Vriendschap, waar de wieg stond van Blooker Cacao, later verhuisd naar een groot pand aan de Omval. De slogan “Zelfs Van Houten en zijn vrouw drinken Blooker’s cacao” werd door de rechter verboden, maar om half 11 was het Blookertijd. Een prachtig gedicht, waarin een torentje stil bleef staan, totdat men om half 11 ging ‘blookeren’ werd in zijn geheel voorgedragen en werd (hopelijk) door iedereen gewaardeerd.
De Hoop en Amstelborch
De Kon. Amsterdamse Roei- en Zeilvereniging De Hoop aan de Weesperzijde, opgericht op 26 mei 1948, had in Els Grond een waardige ambassadrice. Zij roeide daar tot haar 75e jaar en was toen 65 jaar lid geweest!
Het prachtige pand Amstelborch van het Leger des Heils aan de Weesperzijde 70 was eens eigendom van de industrieel Jacques Kattenburg van de Falcon regenjassen. De terraria met amfibieën, waaronder heel veel kikkers, zijn helaas verdwenen uit het huis Grensstraat 25. René ten Zeldam, die dat samen met vriend Frans had opgezet, is ermee gestopt, nadat Frans was overleden.
Welkom in de moskee
In de moskee op de Weesperzijde waren we meer dan welkom, wel de schoenen uitdoen s.v.p. maar dat weet je als je een moskee bezoekt. Misschien hadden sommige wandelaars zweetvoeten, reden waarom ze de schoenen niet uit wilden doen en op straat bleven wachten (grapje!), maar een bezoek is altijd de moeite waard. We moesten nog maar eens terugkomen, zoals de koster zei.Nog een bezoek gebracht aan het gebouw van de Scientology Kerk in de Wibautstraat. Ook daar waren we meer dan welkom. Maar wat een luxe allemaal! En alles splinternieuw.
JORO, jarenlang een begrip voor sportend Oost
Daar Toine Roestenburg ook meewandelde moesten we natuurlijk ook even naar de plek in de Ruyschstraat waar zijn vader en moeder jarenlang de sportwinkel JORO hadden gehad. Het was een begrip in Oost, bijna iedere sporter kocht daar zijn/haar voetbalschoenen, shirts, schaatsen enz. Vader Roestenburg is ook nog jaren verzorger van het dameshandbalteam van D.J.K. geweest.
Het werd toen tijd voor de koffie en we liepen weer naar het beginpunt, nu eindpunt, restaurant de IJsbreker, alwaar we ons warmden en genoten van een welverdiend kopje koffie of anderszins.
Met dank aan Toine Roestenburg en Onno Wijchers voor de geweldige foto’s !
Geef een reactie