1 oktober 2017
Door: Margot de Langen, een enthousiaste mede-wandelaar
Gisteren, zondag 1 oktober 2017, een rondwandeling gehad van Jo Haen door de Watergraafsmeer.
Vanuit het sciencepark station liepen we naar de kinderboerderij De Werf toe. Daar kregen we een enthousiast verhaal van de voorzitter van deze stichting te horen. Wat een mooie plek, waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en de kinderen vrijuit kunnen spelen en kunnen knuffelen met de dieren. Er stonden leuke kinderactiviteiten klaar voor een feestdag in het teken van dierendag.
Gedreven buurtbewoners hebben in 1991 deze groene stook langs de spoorrails vrijgemaakt, opgezet en onderhouden nu nog steeds dit mooi behouden en groene plekje.
De wandeling ging verder door de wijk en Jo liet ons via de mooie verhalen de plekjes zien waar vroeger kleine middenstanders hun winkel hadden. De snackbar met de heerlijkste Croquetten van Haen 😊, waar Jo een mooi verhaal van haar dochter heeft voorgelezen. Wat een koude winter in de tijd hadden we en wat was het hard werken rondom de kerstdagen om alle bestellingen rond te krijgen. Het hele gezin werd ervoor ingezet.
Mooie verhalen over de melkboer van de hoek, de agressieve bouvier die de vingers van de krantenbezorger eraf wilde happen tot aan het hoekwinkeltje voor het viaduct van allerlei huishoudelijke artikelen waar de zeer vriendelijke eigenaar zelfs in de fik heeft gestaan doordat hij 2 halflege bussen met elkaar wilde vermengen tot 1 volle bus. Waarschijnlijk niet geweten dat de inhoud ervan uit brandgevoelige stoffen bevatte.
Tot slot hebben we een kleine rondwandeling in “Anna’s tuin en ruigte” gemaakt en kwamen we een van de oprichters tegen die over de tuin heeft verteld. Elke zondag kunnen buurtbewoners in de tuin komen werken, voor koffie en thee wordt gezorgd, dus dames en heren: als Jo geen wandelingen heeft gepland dan kunnen we hier onze handen uit de mouwen steken.
Heerlijke koffie als slot van een geslaagde wandeling in restaurant de Polder, de voormalige boerderij Anna Hoeve van de familie Oostenrijk die koeien, schapen en paarden hadden. Prachtig gerestaureerd en leuk om te beginnen en te eindigen bij een boerderij.
Trots dat deze (groene)plek in ons Amsterdam zo mooi bewaard is gebleven tussen alle nieuwe gebouwen van het Science Park (wetenschap), tezamen met een groot nieuw gebouw dat als het grootste data-opslag van de wereld bekend staat.
Bedankt Jo weer voor je enthousiaste begeleiding en de mooie bijdrage van alle verhalen,
het vraagt weer naar meer…..:
Met dank aan Margot de Langen voor het verslag en John Haen en Toine Roestenburg voor de foto’s.
Peter Sieswerda zegt
Als kind van 7 jaar enige tijd met mijn broer en mijn ouders naar de Appostolische kerk geweest, wat de reden daar van is geweest is mij onbekend, want we moesten er wel op de fiets vanuit Betondorp naar toe.Misschien overgehaald door bekenden het was toch kort na de oorlog.Wat ik nog wel weet is dat we een mooie ophaalbrug van hout kregen met wat fruit voor Sinterklaas.Ik zie ook nog de vijver voor de kerk met een stenen borstwering en toen dacht ik al daar moet je niet invallen.