Verhalenwandeling rondom de Weespertrekvaart

6

5 en 12 juli 2020
Door: Jo Haen

Onderstaand verslag is van de verhalenwandeling op 5 juli. Op 12 juli heb ik de wandeling wegens grote belangstelling nog een keer georganiseerd. Ook deze wandeling was zeer geslaagd. Het weer was op de 12e juli een stuk beter, de zon scheen, vandaar dat de meeste foto’s hieronder op deze dag zijn genomen. Met dank aan Hennie Hamer en Toine Roestenburg. Zelf heb ik er ook nog een paar gemaakt.

Alle rechten voorbehouden

De thuisblijvers hebben ongelijk
Alles zat tegen: corona, wegopbreking, het weer. Maar het is uiteindelijk toch goed gekomen met de wandeling rondom de Weespertrekvaart op zondag 5 juli 2020.
De laatste druppels van die dag kwamen naar beneden toen we vanaf de eerste brug in Diemen (vanwege de wegopbreking bij het pad langs de A10) onze wandeling begonnen langs de Weespertrekvaart. Een aantal mensen had afgezegd vanwege het weer, maar mijn lijfspreuk De thuisblijvers hebben ongelijk’ bleek ook deze keer weer te kloppen! Het bleef de hele wandeling droog.

Alle rechten voorbehouden

Langs Venserkade en Molenkade
Langs de Venserkade waar ik bij de Vensermolen vertelde dat de polderjongens in 1629 hun werk bij de droogmaking van de Watergraafsmeer goed hadden gedaan. En na gedane arbeid hun hele bagage op een schuit laadden om elders weer een nieuw karwei aan te pakken. Langs de Molenkade, waar we een praatje maakten met een werknemer van Ouke Baas, die toevallig voor de deur stond.

De Vensermolen – Alle rechten voorbehouden

Alle rechten voorbehouden

Cinetone en Rath & Doodeheefver
We staken de weg over bij de Duivendrechtsebrug, die sinds 1987 een stuk oostelijker ligt i.v.m. de aanleg van de A10 en vervolgden onze weg langs de Duivendrechtsekade. Langs de voormalige Cinetone Filmstudio (nu Amsterdam Studio geheten) kwamen we bij de plek waar tot 1984 de imposante gebouwen van de behangfabriek Rath & Doodeheefver hebben gestaan. Er hebben daar 230 mensen gewerkt, waaronder Bert van Eunen, chef collectie-atelier en productmanager. Nu staat daar de Forensisch Psychiatrische Kliniek, wel heel wat anders!

De Duivendrechtsebrug – Alle rechten voorbehouden

Alle rechten voorbehouden

Het kunstwerk moeten fruitbomen voorstellen – Alle rechten voorbehouden

De voormalige Cinetone Studio’s – Alle rechten voorbehouden

Hier stond de fabriek van Rath & Doodeheefver – Nu een gebouw van het Psychiatrisch Forensisch Instituut – Alle rechten voorbehouden

Heel veel gesloopt
Om de bocht van de kade stond tot een paar jaar geleden nog het onderstuk van een molen. Helaas gesloopt ten behoeve van een z.g. ‘boerderette’. Heel jammer. Via een smal paadje kwamen we in het industriegebied van de Wenckebachweg. Een saai stuk, maar er is hier geen weg langs de Weespertrekvaart. Ook hier heel veel weg: de Bijlmerbajes (nog een halve toren staat er overeind), de containerwoningen voor studenten, de Hell’s Angels (ooit ontstaan vanuit de brommerclub Kreidler Ploeg Oost uit de Watergraafsmeer), al met al een rommelig geheel met opgebroken straten.

Rechten voorbehouden

Hier stond tot voor een paar jaar ook nog een onderstuk van een molen, helaas gesloopt – Alle rechten voorbehouden

Van de Bijlmerbajes staat (nog) één halve toren overeind – Alle rechten voorbehouden

Een restaurant – Alle rechten voorbehouden

Leuke muurversiering – Alle rechten voorbehouden

Het buiten Solitudo
Maar verderop waar we weer langs het water konden lopen keken we onze ogen uit op de dure, grote villa’s die daar zijn gebouwd. Het heet hier het Solitudopad en Lindenhoeveweg, genoemd naar het ‘buiten’ Solitudo (v.h. Lindenhoeve), dat hier vroeger heeft gestaan. Er is zelfs een jachthaventje.

Het Solitudopad – Alle rechten voorbehouden

Het Solitudopad, voorheen zaten hier de Hells’ Angels – Alle rechten voorbehouden

Nog een mooi kijkje op de Weespertrekvaart – met op de achtergrond café de Omval en o.a. de Rembrandttoren – Alle rechten voorbehouden

Aan de overkant de Wetbuurt – daar is (nog) niks veranderd – Alle rechten voorbehouden

Het Amstelkwartier
Er verrijst hier tot aan de Amstel een hele nieuwe wijk, het Amstelkwartier, met naast deze villa’s vooral veel woontorens. De Rembrandttoren dreigt daarbij een kleine jongen te worden!
Het brugwachtershuisje op de Omvalbrug kun je tegenwoordig huren als hotelkamer. Het is onderdeel van SWEETS hotel Amsterdam, die meerdere van die huisjes verhuurt. Door de automatisering zijn de huisjes overbodig geworden.

Het brugwachtershuisje. Je kunt het nu huren als hotelkamer, is onderdeel van Sweets Hotel – Alle rechten voorbehouden

Het Jagershuisje en café de Omval
Ook weg is het Jagershuisje, dat ooit stond achter café de Omval. Het café staat daar als een roepende in de woestijn. Alle huizen ernaast zijn inmiddels ook afgebroken en dat lot dreigt al sinds 2002 ook voor het café. Het MOET behouden blijven, vindt iedereen. Laten we hopen dat dat lukt. We kunnen toch maar niet alles afbreken.
In 2013 kon je t.g.v. het 125-jarig bestaan van een bepaalde trekschuit een tochtje maken vanaf het café tot aan de Duivendrechtsebrug en weer terug. Een paard ervoor en dan langs het jaagpad. Net als vroeger. Heel leuk om mee te maken. Ik was een van de opvarenden.

Helaas, het jagershuisje en ook de huizen erachter zijn verdwenen – laten we hopen dat café de Omval kan blijven staan – Alle rechten voorbehouden

Alle rechten voorbehouden

Via sportpark Drieburg en Betondorp naar café de Avonden
Bij de Kruislaan naar beneden. Waar nu de voetbalclub FIT/Wartburgia zich bevindt stond tot 1941 boerderij Meergenoegen. Het moest worden afgebroken voor de aanleg van sportpark Drieburg. Langs TABA, JOS-WGM, stonden we even stil bij D.V.V.A., een iets minder bekende voetbalclub met een vrouwelijke voorzitter!

Via Betondorp (hier de Akkerstraat waar op nummer 32 Johan Cruyff zijn eerste levensjaren heeft doorgebracht) naar café de Omval, naar de welverdiende koffie – Alle rechten voorbehouden

Het werd tijd voor de koffie, dus ging het langs Allen Weerbaar, de Meer, oversteken bij de Rozenburglaan en een stuk Betondorp naar café de Avonden, waar we onze vermoeide onderdanen konden laten rusten en waar we konden genieten van een kopje koffie, onder het hevige geklapper van de zonwering vanwege de harde wind, maar dat kon de pret niet drukken! En op het eind van de wandeling kwam ook het zonnetje nog door!

Bij de Avonden. De vlag is nog steeds te koop! – Alle rechten voorbehouden

Share.

6 reacties

 1. Els Lelijveld-Arens on

  Hi Jo, wat was het weer een superleuke en interessante wandeling met jou op 12 Juli! En wat een leuke en mooie foto’s zitten bij je verslag, grote klasse hoor! Ik hoop dat ik er de volgende keer weer bij kan zijn, want met mijn gezondheid betekent dat afwachten en hopen! Nogmaals heel hartelijk bedankt voor de mooie middag en tot ziens, mails of bels, met de groetjes van Els!

 2. Helga van der Horst on

  Leuk verslag van een interessante wandeling. Dank voor je mooie verhalen, Jo.
  Wij hebben meegewandeld op zondag 12 juli. Tot een volgende keer.
  Fam. van der Horst (oud bewoners Amsteldorp)

 3. dank je wel Jo. Leuke herinnering weer. Was wel een van de dingen die ik gemist heb in deze tijd. Het was weer leuk en als vanouds. Leuk ook om eens in De Avonden te zijn geweest.

  blijf gezond en groetjes van ons.

  Harry en Marcelina

 4. Beste JO; Heb zelf een fijne wandeling gehad ik was verbaasd dat daar heel wat veranderd is is moest wel na denken wat er allemaal gestaan heb. Voor dank een foto
  Ruurd Kooiman

 5. Beste Jo,

  Heel erg bedankt!

  Ik geniet van uw rondleiding en leuke gezelschap!

  Als u meer rondleidingen gaat uitvoeren, laat mij even weten, ik ga graag mee.

  Groeten,
  Alena

 6. Ook ik heb genoten van de interessante wandeling op 5 juli jl. en wat een ontwikkeling in onze directe omgeving…..
  Ben blij met alle roots… Tot een volgende keer…
  Gr. toos K.

Leave A Reply