‘Verkenner’ moet inwoners Watergraafsmeer helpen bij inzameling grofvuil

0

Bron AT5.nl

Geen vaste ophaaldag meer, maar wel een afspraak maken met de gemeente om je oude kast, kerstboom of matras op te laten halen. Sinds mei vorig jaar hebben de inwoners van de Watergraafsmeer te maken met een afvalpilot van het stadsdeel.

Foto: Derk Zijlker – AT5

Mensen die van hun grofvuil af willen, moeten via de site van de gemeente, of via een telefoonnummer een afspraak maken. Pas op de dag van de afspraak, of de avond ervoor, mag het afval op straat gezet worden. Die afspraken kunnen alleen gemaakt worden op dinsdag, woensdag en donderdag, want op de andere dagen van de week wordt er geen grofvuil opgehaald.

Afval minder lang op straat
De proef zou ongeveer een halfjaar gaan duren. Maar nu is besloten dat er nog niet gezegd kan worden of de pilot wel of niet geslaagd is. Daarom wordt de proef verlengd tot en met april. Wel worden er enkele aanpassingen gedaan. Zo komt er verbeterde navigatiesoftware, waardoor de vuilniswagens een efficiëntere route kunnen rijden.

Ook gaat het stadsdeel een verkenner op pad sturen die naar grofvuil op zoek gaat. Veel mensen zetten hun afval namelijk nog steeds op de stoep, zonder dat ze een afspraak maken. Die verkenner gaat kijken of de eigenaar van het afval te traceren is. Ook verzamelt hij de troep op een centrale plek en belt vervolgens de de reinigingsdienst die de boel komt ophalen. Op die manier moet ‘illegaal’ afval minder lang op straat blijven liggen.

Komt de vast ophaaldag weer terug?
In maart krijgen alle bewoners die te maken hebben met de proef een brief in de bus. Daarin worden een aantal vragen gesteld over de pilot. Na een evaluatie wordt vervolgens besloten of de pilot wordt omgezet in permanent beleid, of dat de vaste ophaaldag voor grofvuil weer terugkomt.

Share.

Leave A Reply