13 oktober 2024
Auteur: Carin te Hoonte (1959) Geboren in Amsterdam. Zij woont nu meer dan 30 jaar in Amsteldorp
Foto’s: Toine Roestenburg, Carin te Hoonte en Lex van Buuren

Speeltuinvereniging Don Bosco
Regen en wind op weg naar café-restaurant Mojo op de Ringdijk, waar we om 11.00 uur afgesproken hebben voor deze verhalenwandeling door Jo Haen. Gelukkig waren er goede jassen en paraplu’s mee. Zeker 20 wandelaars en een lieve, geduldige hond stonden al in de startblokken. De Don Boscobuurt ontleent haar naam aan de voormalige speeltuinvereniging Don Bosco, gevestigd onder de Christus Koningkerk in de James Wattstraat. Deze buurt wordt omgeven door de Middenweg, Kamerlingh Onneslaan, Nobelweg en de Ringvaart. Het oostelijke deel is grotendeels rond 1900 gebouwd. Langs de Ringdijk staat oudere bebouwing, zelfs nog uit de 17e eeuw.


Oude panden aan en op de Ringdijk
Op de hoek van de Middenweg het Rechthuis gebouwd in 1777, heeft als zodanig dienst gedaan tot 1906, waarna het een horecabestemming kreeg. In vroegere tijden werden misdadigers in de kelder onder het Rechthuis opgesloten. Johann Kemper viel de eer te beurt de laatste gehangene van Amsterdam te zijn. Hij had een moord gepleegd in de Watergraafsmeer. Direct naast Mojo: Op de Ringdijk staat nog steeds een aantal zeer oude huizen, wel een beetje vervallen, ondanks de nieuwbouw hier en daar. De pandjes Ringdijk 4 en 5 zijn wel het oudst. Ringdijk 5 is zelfs nog in 1832 tijdens de dreiging van een cholera-epidemie ingericht als noodziekenhuis, al heeft het gelukkig nooit als zodanig dienst hoeven doen. Door de huizen heen is duidelijk te zien, dat er aan een dijk gebouwd is, de achtertuin ligt beduidend lager. Jo vertelt een en ander tussen de regendruppels door, we lopen langs het enige huis, dat echt op de dijk gebouwd is. Dit huis is recent helemaal opgeknapt.



Kerk in de Simon Stevinstraat
We slaan de hoek om van La Vallade, lopen de Cornelis Drebbelstraat in, die vroeger vóór de annexatie in 1921 de Kerkstraat geheten heeft. Er heeft ook echt een kerkje gestaan, echter hier is niets meer van te zien. Wel is de oude kerk op de hoek van de Simon Stevinstraat nog duidelijk aanwezig. Deze kerk is nu in gebruik door de Jehovah’s Getuigen. Zij hebben de Koninkrijkzaal volledig gerenoveerd, deze werd in 2023 opengesteld, zodat bezoekers een kijkje konden nemen.


Monumentje voor de familie Davids
We steken de Wakkerstraat over, waar vroeger veel winkels zaten: bakker, groenteman, slager en meer. Momenteel zit alleen de slager er nog in, die Jo natuurlijk trouw bezoekt. Jo vertelt, dat zij met haar gezin lange tijd in de Cornelis Drebbelstraat gewoond heeft. In het huis ernaast woonden in de oorlog Joodse Amsterdammers, die naar Sobibor op transport werden gesteld. Van de huidige eigenaar mogen we in zijn gang naar een mooi monumentje ter nagedachtenis aan die familie kijken.


Voormalige Christus Koningkerk wordt nu een theater
Via de James Wattstraat komen we uit bij de voormalige Christus Koningkerk. Mijn buurman bezocht lange tijd trouw deze kerk. De kerk is een monumentaal pand, aan de binnenzijde ingrijpend verbouwd. Een ingang is links in de voormalige pastorie, waar nu een hotel gevestigd is. De 55 kamers zijn voor een belangrijk deel te vinden in de nieuwbouw, die naast de oude pastorie te vinden is. We mogen het gebouw in via het restaurant en worden naar een nog groter restaurant, een grand café in wording, geleid, waar een grote open keuken is. Ook zien we een gigantisch grote theaterzaal, waar nog hard aan gewerkt wordt. Hier was vroeger de kerkzaal. Overal kunst aan de wand, niet echt hoor. Bedankt voor de rondleiding in dit mooie gebouw!





De Vergulden Eenhoorn
We lopen verder door het Eenhoorngebied waar vroeger veel garages, waaronder mijn oude Opelgarage, en broedplaatsen waren, nu ingrijpend bebouwd. Allemaal nieuwbouw. Onherkenbaar bijna! We komen bij de voormalige boerderij Vergulden Eenhoorn terecht, dat een rijke historie heeft. Jo vertelt ons hierover, onder andere dat het een aantal jaren gediend heeft als buurthuis waar cursussen werden gegeven. Nu is het een café-restaurant, waar ook veel expats komen. Via via komen we bij het punt aan de Ringdijk, waar in 2021 de begrafenis van de Watergraafsmeer ludiek herdacht werd. Dat is Jo wel toevertrouwd!

Voormalige Leonardusschool, nu een moskee
De Kaap de Goede Hoopbrug zien we liggen en we wandelen langs een wat vervallen gebouw, de voormalige katholieke Leonardusschool, waar nu een moskee in zit. Dan nog
langs de dependance van de Lidwinaschool (de voormalige katholieke Maria Immaculataschool). Wat heeft de Watergraafsmeer een rijk verleden, waarvan er gelukkig ook
veel bewaard gebleven is. En datgene was verdwenen is, is vaak goed beschreven en bewaard op Beeldbank en de website van Vrienden van Watergraafsmeer.



Bewondering voor de rust van de hond!
We eindigen weer bij Mojo, het is echt tijd voor een lekkere koffie. Het achtergedeelte van Mojo was meteen propvol en druk, we hadden veel te vertellen…. Ik heb bewondering voor de rust van de hond! We hadden een leuke, betrokken groep, die helaas ook wel tussendoor veel aan het kwekken was. Jo mocht als dank een keuze maken uit 3 petten en koos de kleurrijkste! Zie foto! Dankjewel Jo voor je verhalenwandeling!! Tot de volgende keer.

——

Voor een verhaal van Peter Hoogendijk over het oorlogsmonumentje in de Cornelis Drebbelstraat 33 ga naar Een monument voor de familie Davids
Hallo Jo en de makers van het verslag en de foto’s: Dank je wel. Het was weer een fenomenale wandeling en wat zie je toch veel meer als je wandelingen maakt met een gids. Ik had nooit verwacht dat er in deze buurt zoveel te zien was.
Groet Cees Krijger
Mooi uitgebreid verslag met goeie foto’s!
Mooi verhaal van gemaakt Carin!