27 juni 2021
Door: Jo Haen
Foto’s: Toine Roestenburg en Tiny Kniese
Verzamelen bij café Frankendael
Eindelijk, het mocht weer! Een verhalenwandeling organiseren. En het was nog prachtig weer ook! Op zondag 27 juni verzamelde zich een groepje liefhebbers bij café Frankendael op de Middenweg. Het café bestaat al meer dan 100 jaar en fungeerde in de tijd dat Ajax nog in het Houten Stadion voetbalde (nu Chr.Huygensplein) van 1907-1934, als kleedkamer en opbergplaats voor de vele bekers en schalen, die toen ook al gewonnen werden!
Robert Kochplantsoen 25
Op de hoek van de van ’t Hofflaan/Pasteurstraat bewonderden we de prachtige muurreclame van de voormalige kruidenierswinkel van A. v. Deudekom, specialist in Fijne Vleeschwaren, Comestibles, Delicatessen en Fijne Roomboter. Dochter Inez zette de herinneringen aan haar jeugd in die winkel op papier. Natuurlijk kon Robert Kochplantsoen 25 niet ontbreken tijdens deze wandeling. Daar woonde Jaap Kruizinga, schrijver van vele boeken over de Watergraafsmeer: ‘De liefde tot de Meer was hem aangeboren’. In de gevel bevindt zich nog steeds de gevelsteen met de zwaan, die hij zelf daar liet inmetselen.
Marechausseegebouw
In de oorlog hielden de Duitsers in het voormalige gebouw van de Marechaussee (hoek Kruislaan) Letse en Litouwse krijgsgevangenen gevangen. Het gebouw is rond 1970 gesloopt. Het huidige gebouw heet nu Centrum Robert Koch en biedt zorg aan een groep kwetsbare groep voormalig dak- en thuislozen.
Vrouw met kind, Leonard Springer en burgemeester de Wit
Op het plantsoen bevindt zich het beeld Vrouw met kind van Gerda Rueter, een paar jaar leden is het verplaatst. Het staat nu meer in het zicht. Op De Nieuwe Ooster staat ook duidelijk zichtbaar het in september geplaatste borstbeeld van landschapsarchitect Leonard Springer (1855-1940), gemaakt door Harriët Jellema. Springer ontwierp het eerste gedeelte van De Nieuwe Ooster. In een muurtje bij het Uitvaartmuseum bewonderden we de 2 stenen met de tekst Roosen Burgh, die de toegangspoort naar het voormalige landgoed Oud Roosenburgh op het terrein van de begraafplaats hebben gesierd.
De laatste burgemeester van de Watergraafsmeer, J.W. de Wit is begraven op De Nieuwe Ooster. Zijn grafsteen is door Vrienden van Watergraafsmeer, in samenwerking met Mischa Smeding van DNO gerepareerd en kan weer jaren mee! Ook burgemeester Eberhard van der Laan ligt daar, niet zo ver van de laatste burgemeester van de Watergraafsmeer!
Pekelharingstraat en tulpenbollen
Maar een paar mede-wandelaarsters stonden te popelen om naar hun oude buurtje te gaan, dus staken we snel de Kruislaan over naar de Pekelharingstraat, waar ons het huis (“Daar waar die gordijntjes uit het raam hangen!” werd aangewezen, waar een van de dames gewoond had. Terwijl we verderop zwaaiden naar de huidige bewoonster, die uit het raam hing in de Lorentzlaan. Terwijl het mooie verhaal van Ron over de in de grond gestopte tulpenbollen, precies 20 cm. van elkaar, hij had er speciaal een meetlat voor gemaakt, weer veel succes had! (sorry Ron)
Maliebaan
Het is niet voor te stellen dat op de plek van de van ’t Hofflaan ooit een Maliebaan is geweest, toen daar allemaal nog landhuizen stonden. Een heuse houten maliebal, die daar ooit in de grond was gevonden, had ik meegenomen om te laten zien. Een topstuk in ons Watergraafsmeermuseum!
De bloementuin van Darwin
Een bezoek aan de Bloementuin van Darwin mocht natuurlijk niet ontbreken. Er waren al wat bloemen uitgebloeid maar er was nog heel veel te genieten. Prachtig zoals ze die tuin onderhouden en dat allemaal door vrijwilligers! Een echte aanrader!
Hoog, wit flatgebouw aan de Hugo de Vrieslaan
We vervolgden onze weg en via een stukje Hugo de Vrieslaan kwamen we bij een hoog, wit flatgebouw, gebouwd op de plaats waar tot een paar jaar geleden het Willem Dreeshuis stond, in 1957 nog geopend door dokter Willem Drees en waar nog altijd op 1 mei De Dag van de Arbeid werd gevierd en de Internationale werd gezongen. Helaas, het huis moest worden gesloopt vanwege het veranderende rijksbeleid om mensen langer thuis te laten wonen. In Oostpoort is wel een nieuw woonzorgcentrum Willem Drees gebouwd met grote moderne appartementen.
Pieter Zeemanschool en nieuwbouw
Het gebouw van de Pieter Zeemanschool staat er gelukkig nog en veel herinneringen kwamen boven. We bekeken nog wat oude, gerenoveerde woningen in Jeruzalem. Gelukkig zijn er veel blijven staan en veel straten zijn gelukkig hetzelfde gebleven met de tuinen van Mien Ruys, tuinarchitect, maar er zijn, vooral in de Fibigerstraat veel nieuwe eensgezinswoningen gebouwd. Ze zien er mooi uit en in de stijl van Jeruzalem gebouwd maar wel erg duur.
Robert Kochplantsoen 25
Vóór de Koningskerk waarin tegenwoordig de Evangelische Broedergemeente zetelt werd nog even het herinneringsmonumentje van 10 jaar Bevrijding rondom een boom bekeken. En waar we met weemoed keken naar het flatgebouw waar o.a. slagerij Mulder ooit van die lekkere ossenworst verkocht. Maar daarna genoten we in café Frankendael van een lekker kopje koffie en praatten we gezellig nog wat na.
Met dank aan Toine Roestenburg en Tiny Kniese-van Langen
yvonne haen zegt
Bedankt Jo voor de gezellige, maar ook nieuwe weetjes wandeling, 10 jaar bevrijdingsboom en
de naam van de plant brandkruit in het Darwinplantsoen, aan mijn dochter doorgegeven, die
hem al jaren in haar tuin heeft staan. Heerlijk om na ons isolement zo te kunnen genieten
met elkaar, liefs Yvonne
Reacties\ zegt
Margriet Sasbrink
Ik heb ook erg genoten van de wandeling in mijn oude buurt!
Tanja Sloep
Wat super alle foto s te zien van mijn ‘oude’ buurtje, hier en daar vliegen er klepjes en deurtjes open naar herinneringen maar de tijd heeft ook niet daar stilgestaan … dank voor deze ‘kijkjes’ naar toen!
Harry de Geest
Was weer een prachtige wandeling. Veel veranderd maar ook nog veel herkenning gelukkig. Fijn dat het week kon
Wilhelmina Heri
het is allemaal wel verandert!als ik nu naar de watergraafsmeer (ik ben in de pythagorasstraat geboren en getogen)zou ik het niet meer herkennen.misschien is het beter om het zo in herinnering te houden zoals het was toen ik er nog woonde.ik geloof dat ik erg teleurgesteld zou zijn
Cor en Tiny zegt
Ha Jo wat heb je weer een mooi en uitgebreid verslag gemaakt!
Wat fijn dat er weer gewandeld kon worden na die vervelende corona tijd.
Zoals altijd was het interessant en ook nog gezellig! Dank je wel.
Liefs van Cor en Tiny
Kitty Fisser zegt
Bedankt voor het leuke verslag. Ik heb genoten van de wandeling door ‘mijn’ oude buurtje.
Hartelijke groet,
Kitty Fisser
Gert Blij zegt
Weet u zeker dat dat de Pekelharingstraat is?
Ik zie de bruine flats aan beide kanten. De Pekelharingstraat had ze maar aan één kant.
Maar anders een heerlijke jeugd herinnering.
Jo Haen zegt
Je hebt gelijk, ik zag pas later dat het niet klopte. Het moet de Eisingastraat zijn. Ik zal het aanpassen. Bedankt.