3 september 2023
Door: Jo Haen
Foto’s: Toine Roestenburg en Anita Schaake
Amstelstation gaat ingang Amstelkant vernieuwen
Het was een prachtige zomerse dag. Niet zo heet gelukkig als de vorige keer in het Oosterpark. Achter het Amstelstation was het verzamelpunt. Er zijn plannen om daar de boel te vernieuwen. De fietsen gaan ondergronds en, er komt nieuwbouw in het van der Kunbuurtje waardoor er een mooi en beter zicht komt op de Amstel. Of de bewoners van het buurtje daar blij mee zijn staat te bezien.
De Omval, niet meer voor te stellen hoe het vroeger was
Leeuwenburg, het grote lelijke gebouw ernaast, blijft in ieder geval wel staan. Ooit gebouwd voor de Rijkspostspaarbank maar nu onderdeel van Hogeschool van Amsterdam. Waar vroeger de Blooker cacaofabriek stond en nog veel meer bedrijven, die gehuisvest waren op de Omval, een voormalig schiereiland, zoals Bertels, Maschmeijer, Erdal, Efa Produka. Maar waar de Rembrandt-, Mondriaan- en Breitnertoren de omgeving domineren, evenals een nieuwe woontoren. De Rembrandttoren kwam in 2002 in het nieuws door een gijzelingsactie vanwege de strijd van een man tegen de breedbeeldtelevisie van Philips. Hij pleegde uiteindelijk zelfmoord!
Blookerhuisje laatste overblijfstel
Gelukkig staat het Blookerhuisje er nog, door de projectontwikkelaar weer teruggeplaatst op ongeveer dezelfde plek. Helaas ontbreekt de tekst: Half elf, Blookertijd. Dat is een klein minpuntje.
Waternet en Somerlust
We volgden de weg langs de Amstel, Korte Ouderkerkerdijk geheten. Weer een groot gebouw, nu dat van Waternet: twee torens van veertien bouwlagen, gebouwd in 2006. Waternet maakt afvalwater schoon, zuivert het en levert het aan de 1,3 miljoen mensen die wonen en werken in dit gebied. Een imposant gebouw, dat mag gezegd worden. Langs het water een parkje Somerlust geheten, vooral zomers een geliefde plek voor de bewoners en andere zonaanbidders en zwemliefhebbers. Het schijnt nogal eens wat overlast te bezorgen.
Zuidergasfabriek nu Park Somerlust
We komen bij het voormalige terrein van de Zuidergasfabriek. Zo genoemd ondanks het feit dat het niet in Amsterdam Zuid stond maar omdat er al een Oostergasfabriek bestond. Dus dan maar Zuidergasfabriek genoemd. Het is nu een open gebied, al zijn er drie monumentale woningen, het regulateursgebouw, het metergebouw, het directiegebouw en het portiershuisje bewaard. Ook de toegangspoort en de insteekhaven met ophaalbruggetje zijn gelukkig nog in tact.
Ook een theatergroep
Maar voordat we het terrein opgaan wandelen we eerst over de hoge brug over de Duivendrechtsevaart naar het Oeverbos. Langs de Amstel bevinden zich hier ook een aantal botenhuizen van roeiverenigingen, zoals Poseidon, Willem III en Skoll. Het Oeverbos is een strook groen vanaf de Utrechtse brug langs de Amstel tot de gemeentegrens van Ouderamstel (in de grote bocht van de Amstel). Voor de meesten van ons een onbekend gebiedje, men was blij verrast dat er zo dicht de stad zo’n idyllisch stuk groen is. Er liggen ook woonboten, die daar een prachtige plek hebben met een mooie tuin. Ooit was er sprake van dat de gemeente het bos wilde ruimen, maar gelukkig is dat niet doorgegaan. En terecht.
De watertoren
Rustig liepen we terug en via de toegangspoort begaven we ons het parkje in om de Watertoren te bewonderen, de mooiste van Amsterdam, vind ikzelf. Gebouwd in 1911 door aannemer J.L. Seeuwen. Ongeveer 45 meter hoog met een borstwering van greniet met daarboven opvallend rood baksteen.
Gezeten op de speeltoestellen van het nabijgelegen speeltuintje konden we van het mooie bouwwerk genieten.
Amstelkwartier, een nieuwe wijk
Achter café tHuis aan de Amstel, ooit ook behorend bij de Zuidergasfabriek, waar we van een welverdiende consumptie genoten is een nieuwe woonwijk verrezen, het Amstelkwartier, hoofdzakelijk flatgebouwen, niet de fraaiste naar mijn smaak en heel dicht op elkaar gebouwd. Het flatgebouw naast tHuis aan de Amstel staat bijna in de keuken, zo dicht is het naast het café gebouwd. Dat had toch wel anders gekund, maar ja.
Het café is een bezoek meer dan waard. De kamers enz. die nu als caféruimtes dienen zijn zoveel mogelijk in de oude staat gelaten, wat het geheel een huiselijk gevoel geeft.
Uitgerust begaven we ons na de koffie weer naar het beginpunt bij het Amstelstation.
Toos Kuit zegt
Aan allen.. . Net het verslag gelezen van jullie wandeling van afgelopen Zondag…… ik heb wat gemist.! Hoop dat er ooit nog eens een herhaling komt…. met groetjes aan allen.. Toos Kuit
Tiny zegt
Sorry Anita ik vergat jou te vermelden. Jij en Toine hebben echt mooie foto’s gemaakt. Zo kon ik alles goed plaatsen.
Dankjewel.
Groetjes, Tiny
Tiny zegt
Lieve Jo wat heb je weer een prachtig verslag gemaakt van je wandeling. Zo kon ik toch mee genieten want jammer genoeg kon ik er niet bij zijn. Ook een compliment voor fotograaf Toine voor de mooie duidelijke foto’s!
Dank jullie wel en hoop volgende keer wel mee te kunnen.
Groetjes, Tiny
Yvonne Haen zegt
Het was weer genieten van deze bijzondere wandeling met heel gezellige mensen om
mij heen op de zondagmorgen, bedankt Jo, Anita en Toine, met jullie bijdrage beleef
ik de wandeling opnieuw via mijn laptop.
Het Oeverbos was helemaal nieuw voor mij, vreemd voor een echte Watergraafsmeerse
(oost) tegenwoordig, of is dit Zuid?
Ik kijk al weer uit naar de volgende wandeling.
Warme groet,
Yvonne Haen-van Scherpenseel
Anita Schaake zegt
Heel leuk verslag en fotos ,iedereen bedankt voor deze onvergetelijke wandeling,speciaal Jo,groet Anita