12 november 2023
Door: Jo Haen
Foto’s: Toine Roestenburg en Tiny Kniese-van Langen
De weergoden waren ons goed gezind. Tussen alle regenachtige dagen van de laatste tijd eindelijk eens een droge dag met zelfs af en toe de zon! Wat een verademing!
Abraham van Riebeeckschool en de Open Hof
De wandeling begon bij Hotel V aan het begin van de Fizeaustraat. Aan de overkant stond eens de Abraham van Riebeeckschool waar Peter Hendriks eens met veel moeite door zijn moeder werd afgeleverd. In 1930 is deze school geopend, maar nu staat daar de Open Hof, een seniorencomplex. Het wordt gerenoveerd, de bewoners zijn elders ondergebracht en er huizen nu 35 z.g. antikraak-studenten in, die in ruil iets voor de buurt moeten gaan betekenen.
Chris en Bep Kranstauber
Via de Zwaardemakerstraat kwamen we weer in de Fizeaustraat bij nummer 21 (vroeger 11) waar Chris en Bep Kranstauber met behulp van hun kinderen een melkwinkel met uitbrengwijk bestierden. Waar de melkflessen al vroeg in de morgen rinkelden. Nu een kapsalon.
SOEN en speeltuinvereniging Frankendael
De melkboer komt niet meer aan de deur maar een aantal vrijwilligers van SOEN (Schoon Opgeruimd En Netjes) lopen nog wel door de buurt. Zij verzamelen een aantal keren per maand zwerfvuil. Een prachtig initiatief dat navolging verdient. Op de plek waar vroeger een speeltuin was komen ze bij elkaar om van daaruit de buurt op te schonen. Daarnaast stond ooit een buurthuis van Speeltuinvereniging Frankendael, waar o.a. Henk Hofstede, Ria Valk, Rob de Nijs maar ook Rietje Tijsterman en Leo Post hebben opgetreden.
’Daar ruist langs de wolken’
In de Fahrenheitstraat staat nog steeds het gebouw van de vroegere Prinses Julianaschool, waar Jaap Kruizinga ooit les heeft gegeven en in de oorlog de klas met de ramen open keihard ‘Daar ruist langs de wolken liet zingen’, wat hem door het schoolhoofd niet in dank werd afgenomen.
Je hoorde bij JOS te voetballen
Nico Meijer, geboren en getogen in de Wetbuurt, voetbalde bij D.J.K. maar daar werd hij regelmatig mee gepest. Je hoorde als Wetbuurter bij JOS te voetballen.
3 Meter elastiek en Stolpersteine
In de Reaumurstraat, waar Rietje Tijsterman en Leo Post nog steeds wonen in het voormalige manufacturenwinkeltje en waar Leo eens een klant 3 meter elastiek had verkocht, terwijl ze 5 meter had besteld, bevinden zich op nr. 22 2 Stolpersteine voor Lion Godschalk en Anna Zwaaf, die in de oorlog een winkel in huishoudelijke artikelen hadden. Zoals zoveel Joodse Amsterdammers uit huis gehaald en nooit meer teruggekomen.
Bakker Hormeijer
Op de hoek van de Weesperzijde en de Celsiusstraat zat eens Bakker Hormeijer. De vader van Wim Koekenbier heeft daar gewerkt vanaf zijn veertiende. Als de bakker een klant hielp moesten de jongens die er werkten fluiten, zodat de bakker wist dat ze geen koekjes aten!
3 Galgen bij café de Omval
Waar zich nu nog het (leegstaande) café de Omval staat, in afwachting van nieuwbouw, stonden tot 1629 3 galgen, waar stoffelijke overschotten van mensen die in Ouderkerk terechtgesteld waren, werden opgehangen als waarschuwing voor de reiziger: “Let op, gedraag je, want je komt in een gebied waar recht wordt gesproken. Doe je het niet, kan het slecht met je aflopen, zo je ziet!”
Flats van 4, 5 en 6 hoog
We liepen naar beneden, de dijk af, en stonden stil bij de lage huisjes, die op de nominatie staan om afgebroken te worden om plaats te maken voor hoogbouw van 4, 5 en 6 hoog. De buurt is er niet blij mee en voert actie. Helaas zal het wel niets helpen, maar ze houden de moed erin.
Douches (uitgezonderd ouden van dagen)
Terwijl er bij de bouw van Tuindorp Amstelstation in de jaren 50 toch nog met veel lof over de woningen werd gesproken: Aardige huizen, comfortabel en modern. Met huren van f. 4,50 tot 7,30 per week. Douches in alle woningen, uitgezonderd ouden van dagen!) zijn aangebracht!
Gebouw Amst
Via de Peerelstraat, de straatnamen verwijzen naar de namen van vroegere boerderijen, kwamen we bij de Hugo de Vrieslaan waar we het gebouw Amst bekeken, zojuist gereedgekomen, een galerijflat, op de moderne manier met 252 huurappartementen, een mega-Jumbo, een fietsenstalling, parkeergarage een mercado en een McDonald’s. Het gebouw staat tegenover het Amstelstation, dat in 1939 nog in het open veld stond, maar nu nauwelijks te onderscheiden is tussen alle hoogbouw.
Leegstaande fietsenstalling
Via de Rusthofstraat waar nog steeds bij de fietsenstalling een fiets boven de gevel hangt, maar waarvan de eigenaren helaas zijn overleden wandelden we naar Hotel V voor een welverdiend kopje koffie.
Cornelis Krijger zegt
Hallo Jo en fotograaf: heel erg leuk en interessant. Ik hoop dat de sloop niet doorgaat maar dat de hele wijk waar nodig gerenoveerd wordt want het is een leuk tuindorp.
Hartelijke groet Cees Krijge
Yvonne Haen zegt
Bedankt Jo, sluit mij aan bij de reacties van de anderen in de groep, leerzame
wandeling met zonnetje erbij, weer fantastisch voorbereid, mooi verhaal om terug
te lezen met prachtige foto’s, complimenten en daarna een gezellig samenzijn met
koffie of drankje, ik kijk uit naar de volgende wandeling.
Yvonne Haen
Harry de Geest zegt
Dank je wel Jo. Mooi verslag en mooie foto’s. Het was weer leuk en we boften ook met het weer.
Tiny zegt
Zoals altijd weer een leerzaam verslag met bijbehorende foto’s.
Het weer hielp ook mee zodat het een aangename wandeling werd.
Dankjewel Jo.
Cor en Tiny
MarionCompaan zegt
Hartelijk dank voor een mooi verslag van een hele geslaagde wandeling.
Mijn zusje en ik hebben er van genoten.
Bijzonder leuke groep en een geweldige vertelster.