Vijf sterren voor bomen De Nieuwe Ooster

0

de_nieuwe_ooster
Begraafplaats De Nieuwe Ooster is sinds kort een, door de Nederlandse Dendrologische Vereniging, erkend arboretum. De erkenning heeft vijf sterren, het hoogst haalbare voor een bomenpark en uniek voor een begraafplaats.

Dirk-Jan Francissen, directeur van De Nieuwe Ooster ontving 4 april een bijzondere plaquette uit handen van het bestuur van Stichting Arboretum De Nieuwe Ooster. Als directeur van de grootste en groenste begraafplaats van Amsterdam is hij enorm trots op de erkenning door de NDV. Door het bord bij de ingang kunnen voorbijgangers en bezoekers nu zien dat De Nieuwe Ooster een prachtige collectie bomen heeft en lopen zij hopelijk wat makkelijker naar binnen voor een wandeling.

De Nieuwe Ooster werd 124 jaar geleden ontworpen door landschapsarchitect Springer. Vormen en kleuren van bomen spelen een belangrijke rol in zijn ontwerp, dat inmiddels Rijksmonument is.

De Stichting
De Stichting werd 10 jaar geleden opgericht door Johan Mullenders, de enthousiaste bomenman van de begraafplaats. De Stichting heeft veel weten te bereiken. Dirk-Jan Francissen: ‘ Het werk van de Stichting resulteert nu in de vijf sterren van de NDV. Eentje voor de visie, een voor de uitbreiding van de collectie, een voor de educatieve waarde van het park en een voor de toegankelijkheid. De vijfde ster is voor Johan, de ambassadeur van het bomenmuseum én de verbindende factor tussen de begraafplaats als mensenpark en als bomenpark. Want een begraafplaats is geen gewone plek. Tijdens rondleidingen, bijvoorbeeld, moet je steeds bewust zijn van het verdriet en de kwetsbaarheid van nabestaanden.’

Meer informatie vindt u op de pagina van De Nieuwe Ooster.

Share.

Leave A Reply