31 december 1937 – 31 december 2010
Door: Joop Jansen. (7 juni 1932). Woonde vanaf 1938 t/m 1944 in de Wetbuurt.
Ondanks de oorlog heb ik daar een geweldige vrije jeugd gehad. Door omstandigheden moest ons gezin verhuizen.
Onder de titel Heerlijke gedachten heeft Joop Jansen een aantal van zijn jeugdherinneringen op papier gezet. Hieronder deel 1.
Wat is het toch heerlijk om onder het genot van een lekker bakkie koffie op het terras van café de Omval in gedachten een wandeling te maken door het gebied van de Omval.
Gezeten op het terras zie ik in de Weespertrekvaart die wij de Keulsevaart noemden het bootje van ome Bertus heen en weer varen.
In de verte zie ik vaag de toren van de behangfabriek Rath en Dodeheefver.
De Weesperzijde die liep tot Diemen was geheel met keitjes bestraat en hoorde niet tot de gemeente Amsterdam. Het was een rustige rijksstraatweg met af en toe een paard en wagen.
Links van mij zie ik de kluft van de Wetbuurt met een vaste standplaats waar Herman de Waal zijn ijs verkoopt en het garagebedrijf van Slagboom. Dan kijk ik in gedachten over het zand en zie de Schagerlaan met in de verte de toren van de nieuwe Emmakerk.
Behalve dat ik alle luchtjes van de verschillende fabrieken in deze omgeving ruik ruik ik in gedachten ook het pas gebouwde Amstelstation.
Het is schitterend weer en ik strek mijn oude ledematen uit om een wandeling rondom de Omval te maken.
Ik loop vanaf café de Omval langs een heel oud huisje, het oudste huis van de Omval. Dan via het viaduct van het spoor kom ik langs een opslagplaats van kalk, daarnaast de grote fabriek van Bertels waar ik in de oorlog nog de boten met turven zie die voor de fabriek bestemd waren. Als snotjongetjes lagen wij daar naar turven te vissen, die van deze boten afvielen.
Ann Lucas zegt
Zo leuk dit allemaal te lezen en herkenbaar pontje van ome Bertus gingen m,n ouders en ik altijd mee naar volkstuin Vredelust.Dat volkstuin complex moest toen weg voor het bouwen van Bijlemerbajes en is geloof ik aan de andere kant van de dijk opnieuw opgezet.M,n ouders zijn daar toen mee gestopt was in ongeveer 1954 of 1956.
Bert Veluwenkamp zegt
Vele jaren hebben wij in deze buurt een dag met de avond vierdaagse gelopen. Later in mijn leven heb ik op het Juliana plein met mijn trammetje de standplaats gehad en dan rook je bij de juiste wind Blookker. De volks tuin huisjes en de volkstuintjes moesten een gegeven moment verdwijnen en de groenten mochten niet gegeten worden omdat de grond zwaar vergiftigt was kwam ons ter oren. Begrijpen doe ik het dan ook niet, want alles werd met de grond gelijk gemaakt er werd een twee meter dikke zandplaat op gegooid en toen werden er allerlei laagbouw woningen op geplaatst. Jammer dat dit zo niet begrijpend werd veranderd.
Bob Maas zegt
Erg leuk, maar is het mogelijk om een oude kaart toe te voegen voor de mensen die niet weten waar alle genoemde gebouwen en bedrijven stonden?