
1700 – 1800
Bron: 350 Jaar Watergraafsmeer – J.H. Kruizinga
Vergunning vereist
Denk niet dat men in de wateren in of om de Meer zo maar z’n hengel mocht uitgooien om te vissen. Alleen hij die vijf morgen grond bezat mocht binnen de Ringdijk z’n geluk geluk beproeven. Hij moest dit echter jaarlijks voor 1 juni bij de Secretarie van de Meer aanvragen en het kostte hem vijf gulden en vijf stuivers. De hierdoor ingekomen gelden werden gebruikt om de visstand op peil te houden. Werd men zonder vergunning betrapt, dan betaalde men, als het voor de eerste keer was, vijfentwintig gulden en was het al eens meer voorgekomen, dan kostte het de overtreden vijftig gulden en werden alle goederen, bootje en tuig, verbeurd verklaard.

Viswateren verhuren
Eigenaars van landerijen of hofsteden mochten hun viswateren verhuren en de huurders moesten dan bovengenoemd bedrag betalen. De visser moest zijn visacte steeds bij zich hebben, en die, bij controle van de bode,m tonen. In de maanden maart, april en mei was het vissen met netten, wanten, rode ‘of andere instrumenten’ verboden. Men mocht dan alleen paling met fuiken vangen en de vis die er per ongeluk toch in raakte moest zijn vrijheid hergeven worden. Tegen deze laatste bepaling werd nogal eens gezondigd.

Eenden vasthouden tijdens het visseizoen
In bovengenoemd tijdperk moesten alle eenden worden vastgehouden op boete van zes gulden voor elke eend die buiten zijn hok gevonden werd. Dieren die met vis gevoed werden moesten het in die drie maanden maar zonder doen. Na zonsondergang mocht er alleen gevist worden met dobbers, poeren en fuiken, die gemerkt moesten zijn met de eerste letter van voor- of toenaam. Vissen op zondag, bededag of feestdag was op boete van drie gulden verboden. Op tweede feestdagen was het vissen met wanten, schakel, totebel, fleuren, ‘tiene puyten’ en kubbetjes toegestaan. In de tochtsloot mochten nooit netten worden gezet.
Er werd in die dagen blijkbaar door iedereen gevist, want bij overtreding door kinderen moesten de ouders betalen, de boete voor dienstboden moest door meesters of vrouwen worden voldaan.
Geef een reactie