1669 – 1747
Door: Jan Dijk (1947) – Geboren en getogen in de Watergraafsmeer. Woont er nu nog steeds.
Er zijn twee VOC-schepen geweest die Diemermeer heetten. Zo meldt ons de kolossale VOC-website.
Het eerste, een fluitschip, is gebouwd in 1669. In 1670 is het vergaan bij de Banda eilanden, waar J.P. Coen tientallen jaren eerder een gruwelijke moordpartij had ondernomen en waar wij nootmuskaat vandaan haalden, dat kostbaarder was dan goud. Het voer tussen Banda en Batavia en eenmaal naar Zeeland.
Het tweede is gebouwd in 1736, in de werf op Oostenburg, niet ver van de Diemer- of Watergraafsmeer dus. Het voer meestal heen en weer tussen Texel en Batavia via Kaap de Goede Hoop. In 1747 is het schip vergaan op de Banana Islands bij Sierra Leone. Dat was toen nog onderdeel van Guinee, net als al die Nederlandse forten in West-Afrika, Elmina bijvoorbeeld. De Britse kolonisatie en de stichting van de staat van bevrijde slaven op die plek dateert van tientallen jaren later. Over dit schip staat wat meer op de VOC-site.
Die Diemermeer kwam in 1747 met van de hele bemanning van 180 à 275 koppen nog slechts 9 à 10 doodzieke mannen aan bij ‘Banannis’. Ze gingen voor anker en losten schoten om hulp. Er kwam geen hulp opdagen. Ze moesten het wel laten stranden om aan land te kunnen komen. De lokale bevolking plunderde het schip en stak het in brand. Een scheepsjongen van 14, Roelof van der Veurt, wist als enige het vaderland weer te bereiken. Dat moet een heel spannend verhaal geweest zijn! Na 6 jaar kwam hij als jongmatroos opnieuw in dienst van de VOC…
De resten van het schip zouden in 2014 gevonden zijn.
Ja, het leven van zeelieden was levensgevaarlijk. Maar het bleef een uitdaging. Roelof is een paar jaar later gezond en wel gerepatrieerd. Misschien had hij een vrouw gevonden die hem liever aan de vaste wal had. Gelijk had ze. Hij had genoeg doorstaan!
Geef een reactie