juni 2017
Auteur: Jo Haen – Vertellers: Sercil Awnet (trainer voetbalschool) en Willem de Bruin (acteur in film over matchfixing)
Voor individuele begeleiding en basistechnieken.
Waarom een voetbalschool?
Op sportpark Middenmeer bevindt zich naast de diverse sportverenigingen ook een voetbalschool: Voetbalschool Balcontrole, in 2006 opgericht door Fred Zweers. Waarom een voetbalschool? Leren de voetballers dan niet voetballen bij hun eigen club? Fred Zweers vond van niet: Bij de voetbalclubs wordt weinig aan individuele begeleiding en basistechnieken gedaan. Door de voetbalschool wilde hij daar verandering in aanbrengen. De school richt zich hoofdzakelijk op het verbeteren van de techniek en is bedoeld voor kinderen van 4 tot 16 jaar. Er wordt o.a. getraind op het aanleren van een totale balcontrole, één-tegen-één situaties, richtingsveranderingen en het passeren en domineren van de tegenstander.
De scholen zijn op diverse lokaties in Nederland gevestigd waaronder sinds 2009 een op sportpark Middenmeer. Men maakt daar gebruik van de accommodatie van a.s.v. Fortius. Sercil Awnet traint daar op maandag, dinsdag en zondagmiddag met kleine groepjes leerlingen. Ouders zijn daarbij vaak aanwezig en vertellen hem wat hun wensen met betrekking tot hun kinderen is.
Sercil Awnet, voetbaltrainer bij de voetbalschool.
Sercil komt al sinds 2009 als trainer van de voetbalschool bij Fortius. In het clubgebouw heeft hij de beschikking over een kast waar de ballen enz. bewaard worden terwijl men voor trainingsdoeleinden eigen mini-doeltjes bezit die buiten op het veld staan.
Naast het trainen van kinderen van 4 tot 16 jaar bestaat er ook de mogelijkheid voor volwassenen om individuele training te krijgen. Sinds juni vorig jaar traint Sercil Willem de Bruin 2 x in de week om hem de fijne kneepjes van het voetballen onder de knie te laten krijgen. Dit heeft een speciale reden.
Willem de Bruin, in training voor voetbalfilm.
Willem is gevraagd voor een hoofdrol in de film Catacombe over matchfixing waarin hij een voetballer moet spelen die aan het einde van zijn carriere in aanraking komt met dit fenomeen en helemaal de verkeerde kant op gaat. Willem had nog nooit gevoetbald, het interesseerde hem ook eigenlijk niet, hij deed aan kickboksen wat hem in het begin van de voetbaltraining van Sercil wel eens parten speelde.
Victor Ponte, regisseur van de film, kende Willem en vond hem ondanks zijn gebrek aan voetbalervaring toch de meest geschikte man voor deze rol. Buiten een paar kleine rolletjes had hij nog nooit in een grote film gespeeld, dus dit is een geweldige uitdaging voor hem.
Onder leiding van Sercil leert hij de basistechnieken zoals dribbelen, kappen en draaien maar ook een goeie lichaamshouding enz. In de film speelt hij rechtsback waar in de training uiteraard rekening mee gehouden wordt. Regelmatig voetbalt hij mee in bestaande teams om ervaring in een voetbalwedstrijd op te doen.
Dat hij al een jaar bezig is komt omdat hij in de film echt als een goeie voetballer voor het filmpubliek moet overkomen. Er zullen onder dat publiek uiteraard veel voetballers zijn en die zijn natuurlijk heel kritisch wat de voetbaltechniek van Willem betreft. Al gaat het in de film nou niet specifiek om het voetballen. Maar het moet er zo realistisch mogelijk uitzien.
Jazzley.
Volgens Sercil doet Willem het heel goed. Vandaag heeft Willem zijn neefje Jazzley meegenomen om als sparring partner te fungeren. Jazzley speelt bij Barendrecht en is een goeie voetballer, zoals hijzelf zegt. Over een paar weken gaan de opnames in België beginnen en dan zal Willem zijn kunsten moeten vertonen.
Na het gesprek gaan ze het veld op, waar Sercil al een aantal pionnen voor de training heeft uitgelegd en beginnen ze aan de warming-up.
Ik ga zeker kijken als de film uit is en wens Willem en uiteraard ook Sercil veel succes.
Geef een reactie