2002
Door: Anneke van de Kieft
Nog heel even en de het volkstuinencomplex Frankendael aan de Ooster Ringdijk is verdwenen omdat er een Science park komt. Uiteraard kan niet iedereen in de stad in een huis met een tuin wonen. Vincent, een vriend van mij, woont in een flat met alleen een balkonnetje. Dat balkonnetje ziet er altijd prachtig uit. Het verwonderde me dan ook niet dan hij een aantal jaren geleden een Volkstuin kocht in de buurt van zijn huis. Mijn enige associatie met volkstuinen was dat ze altijd langs de treinrails liggen en van die aangeharkte tuinen hebben met keurige bloemetjes.
De eerste keer dat ik hem opzocht in zijn tuin was ik dan ook stomverbaasd. Bij een drukke kruising fietste ik via een weggetje naar beneden, ging een bruggetje over en stond voor het hek. Max kwam mij ophalen en samen liepen we door het tuinencomplex. Binnen de kortste keren had je het gevoel dat je buiten was, je zag niets meer van de stad.
Zijn tuin was prachtig. Het was duidelijk dat hij daar al zijn vrije tijd doorbracht. De tuin was veel groter dan ik me had voorgesteld en heel romantisch. Niet zo’n tuin met allemaal keurige vakken, maar met bomen, bijzondere planten en kruiden. Het was die keer prachtig weer en we zaten er uren met een glaasje wijn. Ik kon me voorstellen dat je even weg bent van de dagelijkse drukte en beslommeringen. Wel heel erg jammer dat dit complex binnenkort moet verdwijnen…
corrie cornelissen-vorrink zegt
even een vraagje, ik begrijp de naam Frankendael niet.
Mijn ouders hebben vanaf 1948 t/m 1968 een tuin gehad vlakbij de Kruislaan/en tunnelingang
Het volkstuinencomplex heten toch Linnaeus.
En wat die kikkers betreft is allemaal waar, ik zat als kind aan de sloot kikkervisjes te vangen
maar er werden er steeds minder en ook misvormde exemplaren kwamen boven.
Het is altijd ontkend , maar nu na de opruiming van het Philps pand kwam de vervuiling toch boven water.
Jo Haen zegt
Er waren meerdere volkstuincomplexen daar, niet alleen Linnaeus maar ook o.a. Frankendael, zoals op de foto te zien is en in het verhaal te lezen is.
Jo Haen, redactie
Ferry Mooij zegt
ik heb hier nog met de krant gelopen
Wilhelmina Heri zegt
Wilhelmina Heri
mijn ouders hadden vroeger daar een volkstuin die direkt op Anna’s hoeve keek.als kinderen mochten mijn broer en ik wel eens wat bij de toko kopen.aan de overkant van onze tuin stond een oude tramwagen die die mensen tot huisje hadden omgebouwd!als de tuinbonen,doperwtjes etc.door mijn vader naar huis gebracht werd zaten we uren te doppen zodat mijn moeder ze kon wecken.mijn moeder maakte te zelf zuurkool en zoute snijbonen met witte boontjes.die waren super lekker.als de winter kwam stond de hele weckkast (zo noemden wij die kast)vol met flessen.mooi gesorteerd naar grote en kleur!ik vond dat als kind altijd een mooi gezicht!ja ik heb dat doppen van tuinbonen en doperwtjes altijd graag gedaan.
Peter Vons zegt
Peter Vons
Geweldige foto, Jo. Er zijn hier al heel wat volkstuintjes verdwenen om plaats te maken voor het Wetenschappelijk Centrum Watergraafsmeer (dat gereed kwam in 1980), de voorloper van het Science Park. Aan de Kruislaan het FOM/Amolf instituut tegenover de Annahoeve. Rechtsboven aan de Molukkenstraat het Instituut voor Kernfysisch Onderzoek (IKO) in het oude gebouw van Philips Duphar. In de nieuwbouw, die op de foto nog niet begonnen is, kwamen het NIKHEF (Nationaal Instituut voor Hoge Energie Fysica), het CWI (Centrum voor Wiskunde en Informatica) en rekencentrum SARA. Het Internet in Nederland zou op dit terrein beginnen in de jaren ’90. De AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) is er ook begonnen.
Nelleke Bouman zegt
Ouders van een vriendinnetje van vroeger hadden daar ook een huisje. Prachtig tuincomplex was het maar ik weet nog wel dat er op een gegeven moment kikkers met 2 koppen en 6 poten werden gevonden. Bleek dat de naburige Philips Duphar fabriek afvalwater op de slootjes rond het complex hadden geloosd. Hoe dat precies is gebeurd is nooit bveel over naar buiten gekomen. Zal wel weer veel over onder het kleed geschoven zijn