1962 – 2021
Door: Jan Hovers

Als jongetje liep ik dagelijks twee keer heen en weer van mijn huis naar school in Oost – Watergraafsmeer. Om precies te zijn liep de route van het Mendelhof via de Radioweg naar mijn school op het idyllische Linneaushof. Die Radioweg die ik vier keer per dag passeerde had iets magisch. Omsloten door hoge populieren op de hoeken van het brede deel van de straat een uitgestrekt grasveld in het midden, en op de kopse kant het blote beeld. De vrouw die een duif loslaat om de hemel in te vliegen.
Dat beeld is getiteld ‘Vrede’ en is in 1962 gemaakt door kunstenaar Hans Reicher, als herinnering aan de oorlog. Nou, dat was me wat, zo’n expliciet naakt in het straatbeeld. Ik herinner me dat met enige regelmaat het beeld met een schilderskwast een bikini aangemeten kreeg door waarschijnlijk een preutse buurtbewoner.
Gelukkig staat het er nog steeds en word ik nog altijd betoverd door de plek. Een jaar geleden verliet ik Amsterdam voor de Achterhoek. Ter herinnering maakte ik deze linosneden van het beeld op het plein.

Jantar Bernstein
Hans en Kati Reicher waren onze benedenburen op het Amsterdamse Oosteinde. Hans Reicher werd in 1895 geboren in Berlin-Niederschönhausen, volgde in zijn geboortestad de beeldhouwersopleiding aan de Hochschule für Bildende Künste. Vanwege de Antisemitische politiek van de Nazi’s vestigde hij zich in Nederland en overleefde gelukkig de Holocaust. Hij had zijn atelier in de Bellamystraat; Kinkerbuurt. Mijn ouders, als collega’s hebben jarenlang een paar beelden van hem in huis gehad, waarvan eentje tegenwoordig in het Gemeentemuseum in Arnhem staat. Een onvoltooid houten beeldje en een terracotta kattenbeeldje zijn momenteel in mijn bezit.
Jantar Bernstein
Beeld van Hans Reicher. Ging met zijn vrouw Kati van Nazi Duitsland, waar hij zich niet veilig voelde, naar Nederland en overleefde gelukkig de oorlog met alle Jodenrazzia’s. Was op Oosteinde 24 onze benedenbuurman en had zijn atelier in de Bellamystraat. Een beeld van hem, dat mijn ouders jaren in huis hadden, staat nu in het Gemeentemuseum in Arnhem.
Tjeerd W. Hulstra
Was bij de oorspronkelijke installatie (ja, dat lang geleden!), Woonde toen op Radioweg 57 – er dus ‘naast’.
Harry de Geest
Ik ben er ook heel wat keren langsgelopen op weg naar school of lijn 9. Iconisch beeld vind ik. De schoonheid en boodschap zie je nu meer dan toen ik nog een jochie was, maar het staat daar goed.
Ik kan me nog goed herinneren, dat op luilak het beeld versierd werd in de jaren 60.