De vrouw van de laatste burgemeester

0

1858 – 1921

Door: Paul Eysink

De begrafenis van de Watergraafsmeer op 31 december 1920 - Alle rechten voorbehouden

De begrafenis van de Watergraafsmeer op 31 december 1920 – Alle rechten voorbehouden

Mijn overgroot vader was Hendrik Willem Buschman, een geboren en getogen Amsterdammer (Jordaan), maar er is een connectie met de Watergraafsmeer.

Zijn verhaal speelt zich overwegend af in het voormalig Nederlands Indië. Hij had 2 broers en 1 zuster. Het toeval wil dat zijn zuster, naar nu blijkt, de vrouw was van de laatste burgemeester van Watergraafsmeer, haar naam is Johanna Christina Buschman.

Zij was eerder getrouwd met Teunks Mand, en het echtpaar had een dochter. Toeval wil dat ik onlangs het graf heb ontdekt en ook oude foto’s van de burgemeester. Maar is er misschien een foto van Johanna Christina de Wit-Buschman, de vrouw van de Burgemeester? Zij was een zuster van mijn overgrootvader, Hendrik Willem Buschman. Zij kwam uit een gezin van 4 kinderen en was de enig dochter.

De oudste broer verkoos een fraudulent bestaan en heeft hier ook zijn straf voor uitgezeten om vervolgens tijdens de Spaanse Griep epidemie in 1918 te overlijden.

Mijn overgrootvader werd rond 1878 naar Ned. Indië gezonden om een ambtenaar der belastingen van de invoer en uitvoer accijnzen te worden. De laatste broer, weten we weinig van.

Vraag: Heeft iemand een foto van Mevrouw de burgemeester Johanna Christina de Wit-Buschman??

Mvg uit New Zealand, Paul Eysink

Overlijdensbericht

Overlijdensbericht

Het graf van burgemeester de Wit op de Nieuwe Ooster. Overleden op 4 maart 1937 - Foto: Jo Haen - Alle rechten voorbehouden

Het graf van burgemeester de Wit op de Nieuwe Ooster. Overleden op 4 maart 1937 – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply