Een wandeling door ‘Anna’s Ruigte’

1

2017
Door: Jo Haen (1939) Geboren in Purmerend. Ik woon sinds 1963 in de Watergraafsmeer. Samen met Ron de Wit beheer ik deze website. Ik schrijf verhalen, interview mensen in de WGM en organiseer verhalenwandelingen.

Een mooi stuk groen bewaard gebleven.

Het bord bij de ingang. Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Laat ik voorop stellen dat ik het vreselijk vind dat het gebied in de Watergraafsmeer rond de Anna Hoeve (tegenwoordig Science Park geheten) waar eens nog een prachtig stuk groen was, vol staat met gebouwen van de UvA , maar na een wandeling door Anna’s Ruigte heb ik er een heel klein beetje vrede mee. Wat is dat een prachtig gebied geworden en wat geweldig dat de gemeente dat mogelijk heeft gemaakt!

Wat is ‘Anna’s Ruigte’?
Een braakliggend terrein van 1,5 hectare naast het hoofdgebouw van de UvA en Anna Hoeve (nu café-restaurant Polder) is door studenten ingericht als natuurgebied en permacultuurtuin, ‘Anna’s Ruigte’ genaamd, naar Anna van den Broeke, de vroegere eigenaar van de Anna Hoeve.

Het moet een levend laboratorium worden en gaat fungeren als kenniscentrum. Permacultuur wil zeggen dat de ecosystemen zoveel mogelijk in balans worden gehouden. B.v. planten die veel stikstof loslaten bij planten zetten die juist stikstof nodig hebben. Er komt een kruidencirkel en er komen fruitbomen. Maar verder wordt de natuur zoveel mogelijk met rust worden gelaten. Wel is er een pad dat bezoekers de mogelijkheid geeft door het gebied te wandelen. Door middel van informatiepanelen en activiteiten kunnen de bezoekers over de onderwerpen leren.
Naast het ‘ruige’ gedeelte is er ook een groenten- en fruittuin. Cafe-restaurant Polder zal hiervan gebruik gaan maken.

Gisteren maakte ik dus een wandelingetje door het gebied en het was echt de moeite waard. Ondanks de nabijheid van de vele gebouwen is het een stiltegebied, heel rustig, een beetje ‘ruig’ aangelegd met een leuk slingerend pad en prachtige doorkijkjes. Al vind ik het jammer dat de opschriften op de bordjes in het gebied in het Engels zijn. Ik heb me na deze wandeling een klein beetje verzoend met het idee dat nieuwbouw nou eenmaal niet tegen te houden is. Al zal het wel nooit helemaal overgaan, dat nostalgische gevoel! Er is hier in ieder geval een mooi stuk groen van 1,5 hectare bewaard gebleven. Met dank aan de studenten die dit bedacht hebben!
Bron: De Brug

Op de achtergrond de voormalige Anna Hoeve, nu café-restaurant Polder – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Op de achtergrond een gebouw van de UvA – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Share.

1 reactie

Leave A Reply